Hlavní obsah

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Praha

Do českých škol zatím nenastoupily dvě třetiny dětí ukrajinských uprchlíků. To jsou závěry inspekce, o kterých v pondělí informovali ministr školství Petr Gazdík (STAN) a vrchní inspektor Tomáš Zatloukal. Hlavní nápor čeká školy v září, podle šéfa resortu je ale těžké odhadnout, kolik dětí do škol nastoupí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Článek

„Sedmdesát pět procent ukrajinských dětí nenastoupilo do mateřských škol, do základních škol nenastoupily dvě třetiny dětí,“ řekl v pondělí k výsledkům inspekce Zatloukal.

Do základních škol v Česku chodilo v polovině května přibližně 26 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Ve školkách jich bylo 3800.

Počet ukrajinských běženců v českých školách tak od začátku dubna vzrostl o 12 procent, ve srovnání s množstvím registrovaných uprchlíků je ale nadále nízký.

MŠMT vyčíslilo náklady na začleňování ukrajinských školáků. Zatím jednotky milionů

Věda a školy

Inspekce navštívila od začátku dubna do konce května 70 procent škol, do kterých chodí alespoň deset ukrajinských dětí. Konkrétně se jednalo o 52 mateřských a 626 základních škol. U poloviny zjistila, že se potýkají s personálními či prostorovými problémy. „Byly to schopny vyřešit,“ zdůraznil ale Gazdík.

„Kapacit je dostatek, pro základní školy je to 153 tisíc míst. Problém je, že nejsou rovnoměrně rozmístěny po České republice. V Praze a okolí se tak může stát, že (kapacity) nepostačí,“ doplnil ministr.

Padesát, nebo 150 tisíc dětí? 

Ministr také poznamenal, že stát zatím zvládá situaci dobře. Hlavní nápor se ale čeká se začátkem školního roku. „Po devadesátidenním pobytu se na ně podle zákona vztahuje povinná školní docházka. To u většiny bude splněno právě 1. září,“ vysvětlil ministr.

„K 1. září může nastoupit do škol 50 tisíc ukrajinských žáků, nebo také 150 tisíc ukrajinských žáků. Je těžké to zatím odhadnout,“ míní Gazdík.

Za pozitivní zjištění označil Zatloukal zase fakt, že jen asi šest procent školek a desetina škol vzdělávají ukrajinské uprchlíky odděleně od ostatních žáků.

Převládá podle něj výuka ve smíšených třídách a samostatné skupiny pro Ukrajince se využívají hlavně pro intenzivní výuku češtiny.

MŠMT doporučuje pro vysvědčení ukrajinských uprchlíků slovní hodnocení

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám