Hlavní obsah

V případě neúspěchu nekončím, vysvětlil Sobotka

– Praha
Právo, Jan Martinek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl na pravou míru spekulace, že by v případě neúspěchu soc. dem. v krajských a senátních volbách nemusel na volebním sjezdu na jaře příštího roku obhajovat předsednické křeslo.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka se totiž v pondělním rozhovoru pro Hospodářské noviny vyjádřil, že se bude na sjezdu ucházet o vedení strany, „pokud bude důvěra voličů dostatečná“.

V pondělí ale na dotaz Práva upřesnil, že to neznamená, že by nekandidoval, pokud by jeho strana v podzimních volbách neuspěla. Za skutečně důležitý považuje výsledek parlamentních voleb, které se budou konat na podzim 2017.

Skutečně klíčové budou volby do Poslanecké sněmovny. Ty totiž rozhodnou o politice
Bohuslav Sobotka

„Chci vést ČSSD i do sněmovních voleb v roce 2017. Budu tedy na jarním sjezdu ČSSD kandidovat na jejího předsedu,“ řekl Právu premiér.

„Krajské a senátní volby jsou pro ČSSD i pro mě osobně důležité, ale skutečně klíčové budou volby do Poslanecké sněmovny. Ty totiž rozhodnou o politice i složení příští vlády,“ uvedl Sobotka.

„Určitě chci na sjezd přijet s co nejlepším výsledkem krajských a senátních voleb,“ dodal.

Podle místopředsedkyně a ministryně práce Michaely Marksové má Sobotka podporu celého vedení ČSSD.

„Nedovedu si vůbec představit, že by ČSSD v tuto chvíli našla lepšího předsedu. Krajské i senátní volby jsou více o jednotlivých krajských lídrech a jejich týmech,“ řekla Právu Marksová.

Od posledních voleb ztrácí

ČSSD naposledy zvítězila v parlamentních volbách v roce 2013, ovšem s hubenějším výsledkem, než se předpokládalo. Ve volbách do Evropského parlamentu v následujícím roce skončila třetí za ANOTOP 09, v komunálních volbách ztratili v celé republice na osm set zastupitelů.

Od té doby je soc. dem. téměř ve všech průzkumech předvolebních preferencí druhá za vládním hnutí ANO, kterému některá šetření přisuzují i desetiprocentní převahu. I babišovci ale poslední dobou ztrácejí voličskou podporu.

A právě předseda ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se už dříve nechal slyšet, že v případě prohry v parlamentních volbách by odešel z politiky. [celá zpráva] „Já v opozici určitě nebudu,“ řekl už dříve Právu.

Anketa

Měl by Bohuslav Sobotka v případě neúspěchu v podzimních volbách kandidovat na předsedu ČSSD?
Ano
11,9 %
Ne
88,1 %
Celkem hlasovalo 6063 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám