Hlavní obsah

ANO zvýšilo náskok před ČSSD, posilují protestní strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Volby do Poslanecké sněmovny by v červnu vyhrálo hnutí ANO, kterému by dalo hlas 29,2 procenta voličů. Druzí by skončili sociální demokraté se ziskem 18,4 procenta a třetí komunisté s podporou 13,6 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM, podle kterého by se do dolní parlamentní komory dostalo šest stran.

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v červnu podle STEM

Článek

Zatímco hnutí ANO od května posílilo, ČSSD naopak o část podpory přišla. Kromě hnutí ANO vzrostly v červnu preference také pirátům a straně Svoboda a přímá demokracie (SPD), kterou vede

„Změny preferencí ukazují na oslabení všech zavedených stran. Oproti tomu oživení zaznamenávají strany, které jsou vnímány jako alternativní, nesoucí kritický až protestní apel,“ shrnul výsledky výzkumu STEM.

Piráty by podpořilo 4,7 procenta voličů a straně Tomia Okamury by dalo hlas 4,5 procenta lidí, což by ani v jednom případě nestačilo pro vstup do Sněmovny.

Pro ANO 81 křesel

V přepočtu na mandáty by strany současné vládní koalice v červnu získaly dohromady 143 křesel. Nejpočetnější poslanecký klub by mělo ANO s 81 křesly, zatímco květnový model STEM mu dával šanci na zisk 72 míst. Barvy ČSSD by ve Sněmovně hájilo 48 zástupců, což je v meziměsíčním srovnání o dva méně. Pohoršili by si i lidovci, a to o jeden mandát na 14 míst.

KSČM by stejně jako v květnu obsadila 33 křesel. Podpora opozičních pravicových stran naproti tomu klesla. Občanští demokraté by získali 15 mandátů oproti květnovým 18 a TOP 09 by měla nárok na devět křesel, zatímco o měsíc dříve jí model dával naději na zisk 12 mandátů.

STEM provedl průzkum v době od 13. do 21. června mezi 1061 lidmi. Volební účast agentura odhaduje na 57 procent, což je o procentní bod více než v březnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v květnu podle STEM

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v březnu podle STEM

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v únoru podle STEM

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v lednu podle STEM

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám