Hlavní obsah

Olomouckému kraji bude vládnout trojkoalice

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memorandum o vytvoření koalice v Olomouckém kraji podepsali v pondělí zástupci Pirátů a STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, zelení a ProOlomouc) a ODS. V 55členném krajském zastupitelstvu bude mít tato trojkoalice většinu 32 hlasů.

Nově vznikající koalice v Olomouckém kraji má memorandum Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„V memorandu jsme deklarovali nejen vůli podílet se v letech 2020 až 2024 na správě a vedení Olomouckého kraje v rámci společné koalice, ale dohodli jsme se na základním uspořádání krajské rady,“ řekl novinářům lídr Spojenců a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Hejtmanem se má stát lídr pirátů a STAN Josef Suchánek, dosavadní ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. Piráti a STAN budou mít v krajské radě další tři členy, Spojenci získají v radě čtyři křesla a ODS tři. Občanští demokraté navíc budou moci obsadit post jednoho uvolněného zastupitele.

Koalice na jihu Čech si rozdělila posty

Krajské volby

„Po podpisu memoranda můžeme pokračovat v dalších jednáních,“ zdůraznil Suchánek s tím, že koaliční smlouva by měla být podepsána do týdne.

Do opozice míří hnutí ANO, které ziskem 18 mandátů volby s převahou vyhrálo před piráty a STAN (13), Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj (12), ODS (7) a SPD (5).

„Vnímám to jako politickou realitu. Nestěžuji si, byť se mi nelíbí systém, kdy vítěze lze lehce obejít. Trojkoalici chápu jako Národní frontu proti ANO,“ řekl Právu dosavadní hejtman a lídr volební kandidátky ANO Ladislav Okleštěk.

Zlínskému kraji by měla vládnout koalice ANO, Piráti, ODS, ČSSD, Čunek je mimo hru

Krajské volby

Hnutí ANO dosud tvořilo krajskou koalici spolu s ODS a ČSSD, jejíž zástupci se poprvé v novodobé historii krajů nedostali v Olomouckém kraji do krajského zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám