Hlavní obsah

V Brně hospitalizovali chlapce s tetanem

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V péči lékařů brněnské fakultní nemocnice je chlapec, který onemocněl tetanem. Právu to řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. „Zdravotní stav chlapečka je zatím stabilizovaný, mohou ale nastat potíže,“ uvedl bez dalších podrobností s ohledem na ochranu identity dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pacientem s tetanem má být podle informací Práva tříletý chlapec z Blanenska, který onemocněl po zasunutí již zrezivělé knoflíkové baterie do nosní dírky. Nebyl naočkován proti tetanu, protože se jeho matka domnívá, že by mu to mohlo způsobit zdravotní komplikace.

Mluvčí nemocnice informaci o nenaočkovaném dítěti nekomentoval, podle ředitele brněnské krajské hygienické stanice Davida Křivánka to ale byl tento případ. „Je to velmi čerstvé. Celá věc je v šetření a nelze k ní poskytnout další informace,“ řekl Křivánek Právu.

Chlapec je umístěn na klinice infekčních nemocí v dětské nemocnici v Brně-Černých Polích, která je součástí fakultní nemocnice. Tím je zabráněno případnému šíření onemocnění.

Křivánek zdůraznil, že rodičů odmítajících očkování přibývá. Podle něj si mylně myslí, že tímto způsobem své děti chrání. Tyto případy pak končí ve správním řízení, v němž lze rodičům udělit až několikatisícovou pokutu.

Matka odmítá kontakt dcery s otcem. Bojí se, že ji nechá očkovat

Zdraví

S onemocněním tetanem se podle Křivánka setkávají hygienici zcela výjimečně. Častější je prý onemocnění spalničkami, proti nimž se lze také nechat očkovat.

„Pro nás ale ukládání pokut nemá smysl. Spíše se trpělivě snažíme ve správním řízení znovu a znovu vysvětlovat rodičům smysl očkování a někteří nakonec po zdlouhavých diskusích na očkování kývnou,“ doplnil Křivánek.

Tetanus je nebezpečné onemocnění způsobované bakterií Clostridium tetani. Vzhledem k velkému počtu preventivně proočkovaných v Česku, kde se proti tetanu očkuje celoplošně, je toto onemocnění v republice vzácností. Projevuje se křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů. Bez lékařské pomoci končí zpravidla smrtí v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Studie: Očkování k autismu nevede

Dánská studie vyvrací domněnku, že nejčastěji používaná vakcína známá pod zkratkou MMR vede k autismu. MMR chrání dítě proti spalničkám, příušnicím...

Maďarka před očkováním uprchla

Maďarský ústavní soud minulý týden rozhodl o tom, že pokud rodiče nedají své děti očkovat, vystavují je nebezpečí a mohou jim být dočasně odebrány. Server...

Výběr článků

Načítám