Hlavní obsah

Maďarka před očkováním uprchla

Právo, ivi, vpl

Maďarský ústavní soud minulý týden rozhodl o tom, že pokud rodiče nedají své děti očkovat, vystavují je nebezpečí a mohou jim být dočasně odebrány. Server ATV.hu informoval, že soud rozhodoval na základě konkrétního případu, kdy rodiče nedali očkovat své dítě povinnými vakcínami a matka s ním raději uprchla do zahraničí.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rodiče z obce Szabolcs na severovýchodě země nereagovali na výzvu, aby se svým dítětem narozeným v roce 2015 přišli na očkování, a přestali kvůli tomu chodit k lékaři.

Obrátili se k ústavnímu soudu a odvolávali se na otázky svědomí a víry. Argumentovali tím, že fakt, že dítě není očkované, neohrožuje jeho zdraví ani vývoj. Postup úřadů napadli u ústavního soudu, ten jejich argumentaci odmítl. „Úřady se snažily umístit dítě u pěstounů. To se nepodařilo, protože matka s ním uprchla do zahraničí. Maďarsko vydalo zatykač a požádalo o mezinárodní pátrání,“ sdělil server.

Úřady vydaly zatykač a požádaly o mezinárodní pátrání
server ATV.hu

V současnosti jsou v Maďarsku děti povinně očkovány proti deseti nemocem. Podle statistik očkování dětí odmítají asi dvě procenta rodin. „Systém povinného očkování chrání celou společnost,“ upozorňuje lékař György Póta.

SRN: povinná vakcína proti spalničkám je blíž

Povinné očkování proti spalničkám v Německu nabývá konkrétnějších obrysů. Očekává se, že počátkem května ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) předloží patřičný návrh. Zatímco Spahn se už vyslovil pro povinné očkování proti spalničkám v mateřských školkách a školách a rovněž Franziska Giffeyová (SPD) se zasazuje pro, názory v jednotlivých spolkových zemích se různí. Některé z nich vyčkávají, s čím přijde Berlín na celostátní úrovni. Naopak první dvě, Braniborsko a Severní Porýní-Vestfálsko, se rozhodly povinnost zavést.

Drtivá většina je pro povinné očkování
87 procent dotazovaných Němců by zavedlo povinné očkování pro děti v jeslích a školkách
81 procent by ho uvítalo na základních školách
59 procent se nechává pravidelně očkovat
Počet onemocnění spalničkami v SRN roste
V Dolním Sasku zaznamenali za první dva měsíce dvakrát tolik co v roce 2018
Zdroj: Der Spiegel

„Jsem pro povinné očkování, což platí také pro mateřské školky,“ ujistil Karl-Josef Laumann (CDU), ministr zdravotnictví Severního Porýní-Vestfálska, nejlidnatější spolkové země.

Braniborský zemský sněm už minulý čtvrtek vyzval zemskou vládu tvořenou ministry z SPD a Levice, aby neotálela až do rozhodnutí berlínské spolkové vlády a stanovila povinné očkování jako podmínku pro přijetí dítěte do školky či podobného předškolního zařízení.

Očkování je ve Spolkové republice nepovinné, od roku 2015 však musí rodiče při žádosti o zařazení potomka do školky mít potvrzení, že případnou ochranu dětí vakcínou probírali s dětským lékařem. Stalo se tak poté, kdy v jedné berlínské školce zemřel na spalničky čtyřletý chlapec.

Odpůrci nezahálejí

Hans Tolzin, novinář a vydavatel zabývající se zdravotnictvím, umístil na YouTube 19minutové video proti zabezpečování kolektivní imunity proti infekčním nemocem s titulem Proč je povinné očkování proti spalničkám naprostý nesmysl.

„Zdravotní úřady mi občas připomínají upíry, kteří se vyživují naším strachem. Farmaceutický průmysl ročně investuje po celém světě miliardy eur na ovlivňování politiků, médií a odborníků,“ upozornil Tolzin podle časopisu Der Spiegel.

Spiegel dodává, že po sociálních médiích kolují nepotvrzené dohady o tom, že sérum může organismu ublížit a dokonce vést až k autismu. Na sítích se objevují i spiklenecké teorie o tom, že stát chce prostřednictvím očkování získat kontrolu nad občany.

Andrea Schwarzová-Delicová z Frankfurtu nad Mohanem patří k rodičům, kteří se injekcím brání. „Čím hlasitěji nás k tomu chtějí dotlačit, tím jsem skeptičtější,“ řekla Spiegelu.

Sedmiletého syna Aarona, který půjde do první třídy, očkovat nenechá. „Je zdravý jako řípa. Vylučuji, že bych se někdy vydala cestou injekcí,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám