Hlavní obsah

V Mynářových Osvětimanech získal Zeman 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městys Osvětimany na Uherskohradišťsku, kde je zastupitelem za SPO hradní kancléř Vratislav Mynář, v sobotním prvním kole prezidentské volby hlasovala pro současnou hlavu státu většina voličů. Zcela bez podpory tam ale nebyli ani ostatní kandidáti. Vyplývá to z výsledků zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Muž přichází do volební místnosti v městysu Osvětimany na Uherskohradišťsku

Článek

Miloš Zeman získal v Osvětimanech hlasy 291 občanů, což je podíl 59,87 procenta z celkově odevzdaných 486 platných hlasů. Na druhém místě skončil Jiří Drahoš, pro kterého hlasovalo 77 obyvatel (15,84 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

Třetím nejsilnějším kandidátem, který obdržel hlasy 45 občanů (9,25 procenta), je diplomat Pavel Fischer. Poměrně těsně za ním se umístil lékař Marek Hilšer (40 hlasů, 8,23 procenta). Textaře Michala Horáčka podpořilo 15 lidí (3,08 procenta) a expremiéra Mirka Topolánka 10 obyvatel Osvětiman (2,05 procenta). Šest lidí hlasovalo pro kandidáta Realistů Jiřího Hynka (1,23 procenta) a dva lidé pro někdejšího šéfa představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka (0,41 procenta). Producent Petr Hannig neoslovil žádného občana Osvětiman.

V celém Zlínském kraji zvítězil v prvním kole Zeman se ziskem 40,54 procenta hlasů. Druhý skončil Drahoš, který obdržel 23,91 procenta hlasů. Svůj hlas ve Zlínském kraji odevzdalo 63,74 procenta ze 475 121 voličů. O hlavě státu tak jako před pěti lety rozhodne až druhé kolo.

Jméno Osvětiman se v médiích objevilo hlavně v souvislosti s autobusovým zájezdem do Prahy, který v listopadu 2015 pro své spoluobčany zorganizoval Mynář. Pro tamní obyvatele, kteří přišli Zemana podpořit na shromáždění k výročí 17. listopadu na Albertově, zajistil exkurzi do jinak nepřístupných prostor Pražského hradu, přičemž podle reportáže České televize bylo porušeno několik bezpečnostních zásad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám