Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zralost proti odcházení

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Za čtrnáct dnů bude dalším českým prezidentem buď Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš. Pokud bude vyšší volební účast a Drahošovi dají své hlasy voliči kandidátů Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera a Mirka Topolánka, bude mít navrch. Zeman může čerpat dodatečné hlasy z více než půl procenta příznivců Petra Hanniga.

Je jasné nejen koho, ale také co budou lidé volit. Drahoš dává důraz na to, aby Česko mělo vizi. Chce na konci svého případného pětiletého mandátu být prezidentem země moderní, demokratické, ukotvené na Západě, v EU a NATO, státu, který se umí postarat o své slabší občany a má zajištěnou vnitřní a vnější bezpečnost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

Zeman o vizích nemluví. Tuto věc z jeho projevů vytěsňují buď bonmoty, nebo sprosťárny, anebo strašení vetřelci, kteří nepřicházejí. Ale už ho známe. Můžeme proto předpokládat, že chce dál jezdit do Číny učit se, jak po komunisticku zajistit stabilitu, která se projevuje mimo jiné tím, že česká policie v Praze vystupuje proti vlastním občanům na straně čínských provokatérů.

Nechal by si jistě záležet i na tom, aby nadále čestně plnil jistotu ruských představitelů, že je „jejich člověk“ zde.  Doma se bude i nadále družit s velkopodnikatelem podezřelým z nekalé činnosti, jen aby co nejdéle zůstal ve své funkci, a zároveň bude ujišťovat „dolních deset miliónů“, že v myšlenkách je s nimi. Přitom jim v konečném důsledku nemůže nabídnout nic kromě ruské nebo čínské životní úrovně, která je v jejich případě hluboko pod úrovní českou.

Ale toto všechno je věc názoru. Někdo má rád holky, jiný vdolky, někdo odmítá živit se bůčkem, jiný si rád vezme koblihu. Ve hře je ovšem další, pro výkon funkce hlavy státu velmi důležitý prvek. A ruku na srdci, posoudit, jak je připraven toto kritérium splnit každý ze dvou kandidátů ve druhém kole, dokáže dnes kdokoliv. Nepotřebuje k tomu sociologické průzkumy. Stačí zapnout televizi, dívat se a poslouchat. Hned poté, co se vyjasnilo rozložení sil, k tomu byla skvělá příležitost.

Jiří Drahoš mluvil energicky, souvisle a působil dojmem zralého, ale zdravě nabuzeného člověka. Miloš Zeman se objevil v přímém přenosu o něco později. Slouží mu ke cti, že vydržel dlouhé minuty mluvit a odpovídat, byť se zjevnou námahou. Řekl, že je stále mladý a silný. Pak ho z místnosti opatrně odvedla manželka za pomoci ochranky.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kdyby se vám někdo takový objevil za dveřmi a chtěl s odvoláním na svůj výborný stav prodat elixír mládí, určitě by nepochodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám