Hlavní obsah

V Krnově hrozilo protržení hráze, ČEZ vypínal elektřinu

Právo, Novinky, ČTK, hon, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní části Moravy a Slezska se i nadále potýkají se záplavami, které způsobily silné, několik dnů trvající deště. Voda začala kolem jedenácté hodiny dopolední dělat velké problémy na Karvinsku, kde zaplavila silnice mezi Karvinou a Českým Těšínem. Energetická společnost ČEZ na řadě míst Moravskoslezského kraje vypnula dodávky proudu, které postupně obnovuje.

Článek

"Vypínáme objekty na žádost odběratelů, jeden objekt jsme vypnuli v Opavě-Komárově, další v Krnově na Bruntálsku a třetí na Opavsku," řekl po poledni regionální mluvčí ČEZ Jaroslav Jurča.

Elektřina nefungovala ani v celé vesnici Linhartovy na Bruntálsku. "Dodávky by tam měly být obnoveny všude, zatím si to ale nemůžeme ověřit u jednoho domu, který byl evakuován, a u dvou rekreačních domků," doplnil později Jurča.

Energetici sledují, jaký bude vývoj na Opavsku, Ostravsku a Karvinsku. "Čekáme, co to udělá, protože povodňová vlna se šíří z Krnova, přes Opavu a teď jde do Ostravy," uvedl Jurča s tím, že nejhůře na tom může být Bohumínsko, které zalila velká voda při záplavách před deseti lety.

Vodohospodáři zpevňují hráz

V Krnově na Bruntálsku hrozilo, že se vinou dešťů a stoupající hladiny protrhne hráz Petrova rybníka. Pracovníkům Povodí Odry se však už podařilo k hrázi dostat i s těžkou technikou a začali hráz zpevňovat.

Pokud by přehrazení nevydrželo, v řece Opavě by se podle vodohospodářů zvýšil průtok asi o čtvrtinu. Ohrozilo by to obce mezi Opavou a Krnovem. Nebezpečí hrozí i krnovské průmyslové zóně v lokalitě Červený Dvůr, která už je nyní částečně pod vodou.

S velkou vodou boují na severu Moravy hasiči i armáda. Foto: HZS Moravskoslezského kraje/Miroslav Svoboda.

Vylila se i říčka Petrůvka v Petrovicíh u Karviné. "Tam už dochází k zaplavování zástavby. Podobné problémy máme na Porubce v Krásném Poli u Ostravy a u koupaliště v Ostravě-Porubě," řekla mluvčí Povodí Odry Vlčková.

Ohroženy obce mezi Krnovem a Opavou

Nejhorší situace je ale podle ní na Bruntálsku a Opavsku, zaplaveny jsou části obcí Vávrovice a Držkovice. "Ohroženy mohou být vlastně všechny obce mezi Krnovem a Opavou, v odpoledních hodinách dojde také k ohrožení zástavby v Kravařích-Dvořisku a problémy potom budou i v chatových osadách Děhylov a Martinov u Ostravy," řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Zatímco ještě ve čtvrtek meteorologové předpovídali, že deště by měly v pátek ráno slábnout, skutečnost je jiná. "Pršet přestalo jen na Jesenicku. Jinak prší na území celého povodí včetně Jeseníků a Beskyd. A předpokládáme, že pršet bude až do večerních hodin," konstatovala Vlčková.

Rozlitá řeka Opava v okolí města Opava. Foto: Pro Novinky.cz Radim Kaloč.

Problémy na železnici

Záplavy komplikují nejen provoz na silnicích, ale také na železnici. "Už ve čtyři hodiny ráno přerušili železničáři dopravu mezi Opavou a Krnovem a zavedli náhradní autobusovou dopravu. Horší situace ale byla na osoblažské úzkorozchodné trati mezi Slezskými Rudolticemi a Osoblahou.

"Tam jsme nemohli zavést náhradní autobusy, protože pod vodou je železnice i silnice. Přestože hladiny klesají, nepředpokládáme, že by doprava mohla být obnovena ještě v pátek odpoledne," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Varování povodňové komise

V pátek dopoledne zasedala v Moravskoslezském kraji také povodňová komise. Ta vydala varování pro řidiče na Krnovsku, Opavsku, Českotěšínsku, Karvinsku a v oblasti Beskyd. Řidičům v těchto oblastech doporučuje zvážit odložení víkendových cest.

"Obyvatelé žijící v blízkosti vodních toků by měli věnovat zvýšenou pozornost informacím podávaným sdělovacími prostředky," uvedla Tereza Hlaváčová z tiskového odboru Moravskoslezského kraje.

Hasiči staví protipovodňovou hráz na břehu Odry v Ostravě - Koblově v lokalitě zvané Žabník.

Těrlická přehrada přívaly vody zvládá

Karviná má už pravděpodobně nejhorší za sebou. "Olše zaplavila ráno cestu na výjezdu z Karviné do Českého Těšína, ale zhruba do hodiny se vrátila zpět do koryta. Stonávka stále ohrožuje v Karviné-Dolech asi 25 obytných domků, situaci tam sledujeme, ale na nutnost evakuace to zatím není," uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Těrlická přehrada díky suchu může stále přijímat vodu z Olše a přítoků. "Sledujeme také situaci na Petrůvce v Petrovicích, kde voda překročila třetí stupeň a zaplavila domy, ale naštěstí Olše je stále schopná tok Petrůvky jakžtakž pojímat," doplnila Swiderová.

Reklama

Související témata:

Související články

V Beskydech očekávají až stoletou vodu

Až na úroveň stoleté vody může během pátku stoupnout hladina v některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce ohroženy jsou obce v Beskydech. Během noci...

Výběr článků

Načítám