Hlavní obsah

V koši jedné rodiny končí ročně jídlo za 40 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý obyvatel Brna vyhodí ročně do odpadků průměrně 33 kilogramů potravin. Jde v mnoha případech o shnilou zeleninu a ovoce, ztvrdlé či zplesnivělé pečivo nebo chléb a také o hotová jídla, která už vypadají nevábně ke konzumaci.

Foto: archiv Mendelova univerzita Brno

Ilustrační foto

Článek

Podtrženo a sečteno; domácnost o dvou lidech tímto plýtváním pomyslně vyhodí ročně celkem 40 000 korun, za což už by se dala pořídit velmi slušná romantická dovolená v rakouských Alpách nebo u moře v Turecku.

Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu vědců z brněnské Mendelovy univerzity, kteří se tématu plýtvání potravinami věnují již třetím rokem. Mimo jiné zjistili, že pandemie koronaviru situaci zlepšila. „Lidé byli doma, měli tedy větší přehled o tom, co mají v ledničce. Dojídalo se. Do obchodů se chodilo méně a cíleně,“ řekla Právu vedoucí projektu Lea Kubíčková z Provozně ekonomické fakulty. Předpokládá, že obdobná situace bude ve všech koutech ČR.

Za pandemie se šetřilo

Lidé nemají ani nejmenší ponětí o tom, jak moc jídlem plýtvají. Nejčastěji odhadují, že každý obyvatel České republiky vyhodí ročně asi 14 kilogramů potravin. Ve skutečnosti je to dvakrát více.

Vědci se ve výzkumu zaměřili na Brno, v němž Mendelova univerzita působí.

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ekonomika

Předpokládají ale, že chování spotřebitelů ve vztahu k potravinám bude v ČR zhruba stejné. Nejvíce plýtvají obyvatelé sídlišť. Na venkově totiž zbytky dojídají zvířata a kompostuje se.

Lidé potraviny neumějí skladovat a rychleji se proto znehodnocují. Stále se vaří až moc.

Odborníci poradí, jak šetřit

V ledničkách se tak hromadí krabičky s nesnědeným hotovým jídlem, které pak nikdo nechce. Problém je s levnými potravinami. Ty samozřejmě chtějí všichni, nicméně si neuvědomují, že se rychleji zkazí. Vyhazují se přebytky ze zahrádek, které se dříve zavařovaly a sušily.

Odborníci se pokusili na devíti vybraných brněnských sídlištích informovat prostřednictvím letáků o tom, jak moc plýtvá. Zároveň ale přiznávají, že pomohla i pandemie, tedy to že lidé byli doma a více si kontrolovali ledničky.

V Británii hrozí kvůli nařízeným izolacím nedostatek potravin

Evropa

Letos se ve srovnání s loňskem plýtvání s potravinami v Brně snížilo průměrně o zhruba 11 procent na obyvatele. Je samozřejmě otázkou, co bude dál, tedy nakolik se po ústupu koronaviru vše vrátí do původních kolejí.

„V nadcházejícím roce nás čeká monitoring. Zároveň budeme dávat lidem doporučení, jak zužitkovat maximum potravin, jak je správně skladovat a jak chytře nakupovat, aby si díky tomu ušetřili třeba na jednu hezkou dovolenou navíc,“ dodala Kubíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám