Hlavní obsah

V Havířově naočkovali první děti mladší 16 let

– Havířov

Do havířovského očkovacího centra Óčko zamířilo v pátek odpoledne prvních 14 dětí ve věku od 12 do 16 let, aby byly naočkovány vakcínou proti covidu-19. Děti si stěžovaly jen na nervozitu, chtěly mít očkováni co nejrychleji za sebou.

Očkování dětí od 12 do 16 let v HavířověVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Rozhodla jsem se sama, rodiče mě nepřemlouvali. Jen mi vše vysvětlili. Tatínek je lékař a maminka zdravotní sestra, navíc učí i na zdravotní škole v Ostravě,“ svěřila se Právu čtrnáctiletá Isabela, která v pátek o půl druhé dorazila na první očkování proti koronaviru.

„Maminka vypomáhala v době covidu i v nemocnici, takže se rodiče o tom všem, co se děje, i bavili. Vím, že na covid zemřelo hodně lidí,” dodala.

Dodala, že nikdy neměla se žádným očkováním problémy, proto se ani nyní nebojí. „Beru to jako prevenci, abych chránila sebe, ale i své okolí. Navíc nám to pomůže v cestování. Celá rodina už je naočkovaná,“ doplnila mladá slečna.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V pátek odpoledne poprvé v havířovském očkovacím centru Óčko dostaly vakcínu i děti ve věku od 12 let.

Očkovat se v pátek odpoledne přišel se svým tatínkem i 12letý Dominik Nagy.

„Já jsem se rozhodl sám, chtěl jsem jít sám se naočkovat. Nechtěl jsem už nosit respirátor a taky jsem tu nemoc nechtěl dostat. Jen to píchlo, ale nervy jsem měl jako prase,“ líčil svůj zážitek Dominik, když už odpočíval po očkování v odpočinkové zóně.

Jeho otec Josef Nagy doplnil, že se očkuje celá rodina. Potvrdil, že se syn rozhodl k vakcinaci sám. „Obavy samozřejmě nějaké jsou, ale vzhledem k tomu, co se děje ve světě, je to prostě potřeba,“ zkonstatoval muž.

K očkování do havířovského Óčka v pátek dorazila i 13letá Valentýnka. Neskrývala, že důvodem toho, že se přišla nechat naočkovat je i to, že chtějí s rodinou cestovat. „Nechceme mít prostě při cestování problémy. Jako nervózní jsem, chci to mít rychle za sebou,“ poznamenala dívka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V pátek odpoledne poprvé v havířovském očkovacím centru Óčko dostaly vakcínu i děti ve věku od 12 let.

Podle Irmy Kaňové, mluvčí Nemocnice s poliklinikou Havířov, která má očkovací centrum Óčko na starosti, zde mají pro okres Karviná stanovenou kvótu 200 dětí týdně, které by měli naočkovat.

„Nejprve jsme zaznamenali zájem rodičů z řad zdravotníků, kteří chtějí nechat své děti naočkovat, postupně ale přibývají další. Pro děti máme vyhrazen pátek od 12.15 do 15.30 hodin. V tomto čase se zde nepotkají při očkování s žádnými dospělými, jen s dětmi,“ upozornila Kaňová.

Britové se „špatnou” verzí AstraZeneky se možná nepodívají do Evropy

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám