Hlavní obsah

V Česku se nyní objevilo více mutací, než je běžné, řekla hlavní hygienička Svrčinová

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední týden se v Česku objevilo více mutací, než je běžné. Poslancům to ve středu ve zdravotním výboru řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

Jde o lidi, kteří přicestovali z Konga, Namibie, Afghánistánu nebo Ruska. Ministerstvo proto bude více kontrolovat příjezdové formuláře a testy těch, kteří přijíždějí z rizikových zemí.

„Tento týden bylo nahlášeno hodně mutací. První případy hlásí Praha, kdy byl návrat z Ruské federace, a bohužel se to rozneslo mezi pracovníky letecké společnosti,“ řekla hygienička.

Praha stagnuje, nakaženi jsou mladí

V jednom případě šlo o pedagogického pracovníka v lázních. Několik dětí, které nakazil, tak muselo specializovanou léčbu ukončit.

V tomto případě podle Svrčinové šetření všech kontaktů ještě pokračuje. U většiny je podezření na indickou (delta) mutaci.

Respirátory se odkládat nebudou

Domácí

„Objevují se nové nákazy, nová ohniska. Budou se objevovat, ale nemají v tuto chvíli ten rozměr, že by prorážely do nemocnic a zvyšovaly zdravotnickou zátěž,“ řekl poslancům šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Efekt očkování se podle něj velmi výrazně projevuje. Kdyby se vůbec neočkovalo, hospitalizaci by potřebovaly desítky až sto lidí denně. Aktuálně jsou to jednotky případů. Ve všech regionech jsou týdenní záchyty velmi malé.

Změna. Lidé po covidu se budou moci hlásit k očkování hned po izolaci

Domácí

I proto už podle Duška nejsou celostátní čísla tak vypovídající. Znepokojení ale vyvolává Praha, kde se pokles počtu nakažených zastavil. Podobně vypadala situace i minulý rok, než přišla podzimní vlna.

Nakaženi jsou především mladí lidé, kteří nejsou očkovaní.

„Za nárůstem v Praze jsou zejména mladší ročníky ve věku 16, 19 až do 29 let. Tam virová nálož v přepočtu na 100 tisíc osob ve věkové třídě je až pětkrát vyšší než ve zbytku republiky,“ řekl Dušek.

Na Slovensku je mutace delta

Evropa

Obecně podle něj epidemie brzdí, což se ukazuje zejména na nízké pozitivitě testů. Těch PCR se denně udělá 25–28 tisíc, antigenů více než sto tisíc.

Situaci pomáhá i vyšší počet lidí, kteří nemoc prodělali, teplé počasí i počty očkovaných. Jednu dávku má už 55 procent dospělých, což je přes 4,7 milionu lidí. Čtvrtina obyvatel, tedy 2,6 milionu, už má dávky dvě.

Delta v Moskvě kosí i plně očkované

Zahraniční

Ani to podle Duška nemůže zaručit, že se člověk nenakazí. Za poslední měsíc se po první dávce znovu nakazilo 1479 lidí, často do dvou týdnů od podání vakcíny, kdy ochrana ještě není příliš rozvinutá. Zhruba 200 lidí se nakazilo i po druhé dávce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám