Hlavní obsah

Delta v Moskvě kosí i plně očkované

Právo, ama, brw

Indickou variantou koronaviru zvanou delta se mohou nakazit plně očkovaní jedinci, a dokonce i ti, kteří před vakcinací už jednou onemocnění prodělali. Řekl to podle agentury TASS moskevský starosta Sergej Sobjanin s tím, že podobné případy se objevily v metropoli u lidí, kteří se nechali naočkovat již dříve. Rusko hlásí od února nejvyšší počty úmrtí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pár na moskevské lavičce. Sezení v parku je nyní ve městě zakázáno.

Článek

„Máme co do činění s novým kmenem, s novou mutací indického kmene,“ tvrdil Sobjanin.

„Je agresivnější, horší. To znamená, že je taky nakažlivější, že rychleji proniká do organismu. Aby se člověk nenakazil, musí mít dvakrát víc protilátek než u wuchanského kmene,“ dodal.

Indická mutace přitom podle analýzy deníku Financial Times už v Rusku, podobně jako v Británii či Portugalsku, dominuje.

Rusko děsí vlastní nová mutace. Léky na nakažené už nezabírají

Evropa

Sobjanin připustil, že dříve vakcinované bude zřejmě nutné přeočkovat. Obě dávky některé z ruských vakcín dostalo 1,5 milionu Moskvanů.

Hrozba funguje

Rusové až dosud o očkování moc nestáli, ale povinná vakcinace s hrozbou vyhazovu z práce podle portálu kommersant.ru přináší své ovoce.

V řadě ruských regionů se v uplynulých dnech počet lidí, kteří se hlásí na očkování, zvýšil téměř dvojnásobně.

Podle portálu v Moskvě, kde se opatření má týkat asi 60 procent pracujících, vznikají dokonce fronty na očkování. Povinnou vakcinaci nařídilo 11 z 85 ruských regionů.

Dotírající delta zneklidňuje Evropu

Koronavirus

Řada dalších opatření se chystá, ale experti odhadují, že úřady tak dosáhnou maximálně dalších deseti procent očkovaných.

Sociolog Alexej Firsov podotkl, že roste také počet odpůrců nucené vakcinace. Podle průzkumu americké společnosti Morning Consul Rusko v nedůvěře obyvatel k očkování proti koronaviru dokonce vede.

Zatímco ve Spojených státech vakcínu odmítá 20 procent respondentů, v Rusku je to 37 procent.

Potíže v Petrohradě?

Epidemiologická situace se nezhoršuje jen v Moskvě. Na sociálních sítích se objevily záběry z nemocnice, kde pacienti neleží v pokojích, ale na postelích i matracích na chodbách.

Autor videa tvrdí, že jde o městskou nemocnici číslo 15 v Petrohradě a pacienty s covidem-19. „Na matraci a šup na chodbu. Ale ve zprávách je všechno v pořádku. Postele jsou, buďte v klidu,“ říká hlas k videu.

Firmy v Moskvě mohou odmítačům vakcín pozastavit pracovní poměr bez nároku na mzdu

Koronavirus

Záznam podle serveru RBK zveřejnil uživatel jménem Kirill Jurjevič, bratr jednoho z pacientů zmíněné nemocnice. Podle petrohradských úřadů jsou covidová lůžka v nemocnicích obsazena z 90 procent a je jich celkem devět tisíc.

Rusko během uplynulých 24 hodin zaznamenalo 17 594 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 548 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na vládní operativní štáb.

Ten o den dříve hlásil 16 715 nových případů a 546 úmrtí. Počet nově ohlášených úmrtí za den je nejvyšší od února. Úřady přírůstek nakažených připisují nové variantě koronaviru delta, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám