Hlavní obsah

Změna. Lidé po covidu se budou moci hlásit k očkování hned po izolaci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří prodělali covid, si od pátku budou moci rezervovat termín očkování hned po skončení izolace. Ve čtvrtek to oznámilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že protilátky po nákaze nejsou kontraindikací očkování. Doposud platila lhůta 90 dnů.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Zejména s ohledem na výskyt mutací jsme aktuální omezení u očkování osob, které covid-19 prodělaly, s odborným týmem na ministerstvu přehodnotili. Dostupné vakcíny jsou účinné i proti mutacím a my chceme, aby tito lidé byli ještě více chráněni,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Po skončení izolace se lidé mohou registrovat a následně po obdržení SMS s PIN kódu mohou provést rezervaci termínu.

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Koronavirus

Doposud tito lidé mohli v období 90 dní od posledního pozitivního PCR testu provést pouze první krok, rezervace termínu jim byla systémem umožněna až po třech měsících.

„Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky, které získali proděláním onemocnění, a měli by se nechat očkovat. Vakcíny proti covidu-19 jsou velmi efektivní, neboť zajišťují téměř 100procentní ochranu, a to minimálně v řádu měsíců,“ dodala hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Lidé nebudou muset před očkováním absolvovat vyšetření.

Majitelka olomouckého obchodu zakázala vstup očkovaným proti covidu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám