Hlavní obsah

V Česku může pracovat víc Ukrajinců, vláda vyhověla firmám

Novinky, zpe
Praha

Do České republiky bude moct přijít legálně pracovat více Ukrajinců. Vláda ve středu vyhověla požadavku zaměstnavatelů, kteří na ni apelovali, aby vyřešila nedostatek pracovníků. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vydá Česko více než původně ohlášených 5000 pracovních karet.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vláda tomu apelu vyhověla, pracovních karet bude vydáváno o něco více. Vydávání se nezastaví na číslu pět tisíc, jak bylo původně navrhováno,“ řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

To znamená, že ministerstvo zahraničí navýší kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince ze současných 400 měsíčně na dvojnásobek.

Odbory však už dříve varovaly, že za náborem Ukrajinců může být zájem získat levnou pracovní sílu. Toho se obává i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která se středečního hlasování na vládě zdržela.

Podle Mládka jsou tyto námitky legitimní. „Na druhé straně to množství je relativně malé. Pak je tady taková ta zásadní věc. My jako země bychom měli přijmout tu myšlenku, že tady budeme mít nějaké cizince, protože se nám rodí málo dětí. Co můžeme udělat je ukázat prstem na mapě, odkud ty cizince chceme,“ podotkl Mládek.

Reklama

Související články

Kvalifikované Ukrajince Česko netáhne

Již více než 1300 Ukrajincům umožnil nový projekt běžící od srpna získat práci v ČR. Většinou však jde o málo kvalifikované lidi z dělnických profesí, řidiče,...

Výběr článků

Načítám