Hlavní obsah

Kvalifikované Ukrajince Česko netáhne

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Již více než 1300 Ukrajincům umožnil nový projekt běžící od srpna získat práci v ČR. Většinou však jde o málo kvalifikované lidi z dělnických profesí, řidiče, šičky, skladníky, číšníky a servírky, jejichž zaměstnavatel musí prokázat, že o tuto práci není zájem mezi Čechy.

Foto: Profimedia.cz

Nový projekt běžící od srpna má pomoci vybraným Ukrajincům získat práci v ČR. Většinou však jde o málo kvalifikované lidi jako například skladníky.

Článek

Zatímco projekt tzv. modrých karet, který láká méně kvalifikované lidi, běží až na malé výjimky jako po másle, druhý projekt, který by měl přivést kvalifikované pracovníky, vysokoškoláky, podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vázne. I když, jak řekl Právu, by ČR měla právě o tyto lidi větší zájem.

„Ohlas na tuto nabídku nebyl veliký, nepodařilo se naplnit těch pět set lidí. Proto jsme upravili nároky, aby se do této skupiny vešly i zdravotní sestry, o což je zájem na obou stranách. Že by se nám ale hlásily tisíce vysoce kvalifikovaných Ukrajinců, to není pravda,“ řekl Zaorálek s tím, že vzdělaní a lépe situovaní Ukrajinci svou zemi opouštět příliš nechtějí.

Noví lidé na konzulát

Česko tak táhne ty méně kvalifikované, kteří sázejí na to, že si v ČR přijdou na lepší peníze než doma. V rámci prvního projektu by mohlo získat ve zrychleném režimu tzv. modrou kartu 3800 Ukrajinců, přičemž ministerstva zahraničí a vnitra plánují tento počet zdvojnásobit.

Na generální konzulát ve Lvově přijdou proto od Nového roku čtyři noví referenti. Víc už podle Zaorálka nejde, protože konzulát není nafukovací.

Co jsou modré karty
Projekt pro získání pracovníků z Ukrajiny umožňuje zrychlit vyřizování žádostí o modrou zaměstnaneckou kartu, kdy si samy české podniky najdou zaměstnance na Ukrajině a ti pak mohou snáz, mimo běžnou proceduru získat povolení.
Zájem je velký a stále roste. Ze 170 srpnových žádostí vzrostl počet již na 320 měsíčně. A doba, po kterou musejí čekat „ve frontě“ na přijetí své žádosti, se tím ale z necelého týdne na začátku do listopadu prodloužila na 55 dnů.

Úměrně tomu musí posílit i odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. „Na zpracování žádostí bude pracovat o jedenáct lidí více. Pokud se nebude kapacita konzulátů na Ukrajině dál zvyšovat, pak situaci zvládneme,“ řekl Právu ministr Milan Chovanec (ČSSD).

S navýšením souhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), který dá zhruba 16 miliónů korun na tři roky. Návrh by měla v půlce prosince schválit celá vláda. Čeští zaměstnavatelé by ale i přes zdvojnásobení kvóty chtěli ještě víc. Podle Zaorálka by to však neměl být trvalý trend, neboť čeští zaměstnavatelé do svých podniků žádají většinou nekvalifikované nebo málo kvalifikované pracovníky.

Británie varuje

„Získávat kvalifikované lidi do profesí, které tu chybějí, je dobré. Ale nerozumím tomu, proč má ČR nabírat nízkokvalifikovanou sílu ze zahraničí. My bychom se měli orientovat na výrobu s vyšší mírou přidané hodnoty. V tom se zájmy jednotlivých skupin tříští,“ řekl Právu Zaorálek.

„Zaměstnavatelé by chtěli co nejlevnější pracovní sílu, ale odbory a další – a já s nimi souhlasím – nechtějí otevřít dveře všem, aby se v ČR nesnižovala cena práce,“ podotkl. Jak ministr dodal, nechce, aby se opakovala situace z Británie, kde přijali milión Poláků a vedlo to k nespokojenosti Britů, která přispěla i k brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám