Hlavní obsah

V Česku bydlí a platí daně, přesto Němec nemá na vakcínu nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli byla otevřena jeho věková skupina a je rezidentem ČR, který v zemi platí daně, očkování proti covid-19 se ho u nás netýká. Dvaasedmdesátiletý Wolfgang O. z Vyškova se přitom léčí s rakovinou prostaty, první dávku ovšem stále neobdržel. Nárok na očkování mají totiž aktuálně pouze ti, kteří mají české veřejné zdravotní pojištění.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Stříkačky s očkovací látkou. Ilustrační foto

Článek

„Můj manžel má německé občanství, ale je rezidentem ČR a platí tady daně, protože pobírá německý důchod, který je vyšší, než je v Česku běžné,“ líčí příběh svého manžela Eva S., která jakožto padesátnice již první dávku vakcíny v Nemocnici Vyškov obdržela.

„Dva a půl měsíce jsem z toho úplně na nervy,“ pokračuje. O svého muže se obává o to více, že se aktuálně léčí již podruhé s rakovinou prostaty. A rizikovým faktorem je od počátku i jeho věk. Sedmdesátníci se přitom mohli na očkování registrovat již od 1. března.

V neděli o půlnoci se otevře registrace k očkování pro skupinu 40+

Domácí

Wolfgangově registraci nicméně bránilo, že nemá číslo pojištěnce u české zdravotní pojišťovny. Jakožto bývalému důstojníkovi, podobně jako dalším státním zaměstnancům Spolkové republiky Německo, mu dodnes hradí zdravotní výlohy sousední stát.

Bez čísla pojištěnce není vakcína

V ČR je však číslo pojištěnce stále nezbytnou podmínkou při přihlášení do registračního systému. Cizinci z Evropské unie či třetích zemí, ale i občané ČR, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění, tak nárok na vakcínu stále nemají.

Oproti tomu v sousedním Německu či Rakousku od počátku očkují podle věku všechny včetně cizinců, kteří mají v zemi trvalé bydliště.

Bavorsko a Bádensko-Württembersko otevírají očkování pro všechny

Evropa

„Obešla jsem všech sedm pojišťoven, ale žádná ho nechce vzít. Nikdo ho nepojistí,“ vypráví Eva S. s tím, že problém tkví v tom, že nikdy nebyl registrován u německé pojišťovny, která by některé z českých mohla poskytnout dokumenty potřebné k registraci.

Energická žena se podle svých slov nevzdává a telefonuje „od čerta k ďáblu“, ale zatím bez úspěchu. Ze strany české státní správy se jí dostává spíše nepochopení, setkala se však i s ostřejší reakcí. „Dělali nám tu peklo. Nikdo ho nechce očkovat,“ říká.

„Snažím se, aby mu vystavili speciální kód. Dovolala jsem se třeba referentce na konzulárním oddělení ministerstva zahraničí, která mi řekla, co si o sobě vlastně myslím, s tím, že nemají dostatek očkovací látky pro Čechy, tak proč by měli očkovat cizince,“ popisuje.

Aktuálně proto plánuje, že se vydá pro očkování do Německa, a to i přesto, že pro jejího muže půjde vzhledem k jeho zdravotnímu stavu o náročnou cestu. „Je nemocný, budu řešit, kdo ho tam doveze,“ říká Eva S. s povzdychem nad tím, že výhody pro očkované platí aktuálně pouze pro ty s certifikátem vydaným v ČR. To se ale mezitím změnilo a očkování v Německu by mělo být přijímáno i českými úřady.

Arenberger povoluje. Očkovaným v některých cizích zemích certifikáty uznáme, vzkázal

Domácí

Ministerstvo: Hledáme řešení

Mluvčí ministra zdravotnictví Jana Schillerová připouští, že si nikdo nevěděl dlouho rady s tím, jak cizince do systému zadat.

„Ministerstvo zdravotnictví v současnosti připravuje umožnění registrace do Centrálního registračního systému zájemcům o očkování z řad nepojištěných, tedy osob nepojištěných v systému veřejného zdravotního pojištění v ČR nebo ostatních státech EU,“ uvedla pro Novinky.

Řešení by podle Schillerové mělo být hotové během května.

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám