Hlavní obsah

Arenberger povoluje. Očkovaným v některých cizích zemích certifikáty uznáme, vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) otočil, resort již nebude vyčkávat na covidový pas, ale začne uznávat očkovací certifikáty z Maďarska, Německa a Polska. Oznámil to ve čtvrtek na zdravotním výboru v Poslanecké sněmovně.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

„S účinností od soboty (15. května) dojde k možnosti využívat vzájemně uznávané očkovací certifikáty s Polskem, Maďarskem a Německem,“ uvedl s tím, že spolupráce se bude zakládat na diplomatických notách, které resort připravuje ve spolupráci s ministerstvem zahraničí.

„Zatím se k tomu nepřipojilo Slovensko, ale i s tím se jedná,“ doplnil.

Ministr Arenberger na zdravotním výboru

Domácí

Arenberger tak zmírní ochranné opatření ministerstva, které podepsal 3. května s účinností od následujícího dne. To ruší povinnost negativního testu pro očkované, kteří cestují do ČR ze států se středním a vysokým rizikem, výhody se však vztahovaly pouze na ty, kteří obdrželi certifikát vydaný v ČR. Argumentoval obavami z falšování zahraničních certifikátů.

Očkovaní v zahraničí mají smůlu. Výhody platí jen pro ty s českým certifikátem

Domácí

Zároveň krokem změnil původní stanovisko resortu, které počítalo s uznáváním až od chvíle, kdy vznikne celoevropský covidový pas, jehož uvedení je plánováno na červen.

Očkování po prodělání covidu až po půl roce, plánuje Arenberger

Domácí

„Jak jsem byl informován, není to úplně jednoduché. Jednoduché je to pouze logicky. Když se někdo naočkuje v Německu Pfizerem, není asi problém, aby se to tady uznávalo. Certifikát je nějakým způsobem standardizovaný a použitelný,“ podotkl dále ministr.

Odkazoval přitom na konkrétní případy, o kterých jako první informovaly Novinky. Na německé občany s přechodným bydlištěm na českém území, zde bylo doposud pohlíženo jako na neočkované, jelikož obdrželi certifikát vydaný na území jiného státu.

Očkování proti covidu-19 bude nutné zopakovat

Koronavirus

Arenberger nyní zdůvodňoval dosavadní nastavení tím, že by se mohly vyskytnout i další komplikace. „Uváděly se i jiné země Evropské unie, kde by ten, který se setká s certifikátem třeba na hranicích nebo v restauraci, nemusel rozumět, ani by nevěděl, jestli se jedná o oficiální certifikát,“ řekl, ale již neuvedl, jak se situace nyní změnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám