Hlavní obsah

V Brně mají lék na migrénu. Pomáhá, ale je hodně drahý

Právo, Miroslav Homola

Zná to skoro každý. Úporná bolest hlavy, která zdaleka nemusí být jen následkem prohýřené noci. Někdo takovému stavu říká migréna, někdo jednoduše konstatuje, že ho bolí hlava tak, že mu snad praskne. A lidových rad, jak bolest zmírnit, je také celá řada.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studený obklad na čelo, pomalé pití studené vody, akupresura na citlivých bodech a kdoví co ještě. Nejúčinnější jsou však jednoznačně profesionálně vyráběné medikamenty.

Na základě upozornění Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že zveřejnění konkrétního léčivého přípravku může být v rozporu se zákonem č. 40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění, byl jeho název vypuštěn.

Novou nadějí pro pacienty s migrénou jsou léky, které právě vstupují na český trh. Dosud byly testovány v řadě klinických studií, kterých se účastnila I. neurologická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FUNSA) a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity.

Zpočátku by tyto nové léky měly být indikovány a předepisovány v Centrech pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Bohužel při nákupu těch nejnovějších musí pacient sáhnout hodně hluboko do kapsy.

Nové léky patří do skupiny vůči organismu ohleduplných protilátek.

„Je určen především pro pacienty s těžkými záchvaty migrény více než čtyřikrát za měsíc a je na předpis,“ doplnila mluvčí FUNSA Petra Veselá.

„Aplikuje se podkožně – dávka je v injekčním peru, přičemž obsah pera podobného tomu, které užívají pacienti s cukrovkou, jsou dvě dávky. Cena těchto dvou dávek na měsíční užití je 14 tisíc korun. Nyní tedy probíhají jednání s tím, aby na lék pojišťovny přispívaly,“ dodala Veselá.

Jak doplnila, bezpečnost a účinnost jsou prokázány pro pacienty od 18 let věku. Není tedy indikován pro děti a mladistvé do osmnácti let a nemohou ho užívat ani těhotné a kojící ženy.

Pacienti užívající tento lék by měli být pravidelně sledováni ošetřujícím neurologem.

Léčba migrény zahrnuje především léčbu akutního záchvatu, ale pokud nemocný trpí opakujícími se a těžkými záchvaty, je vhodné přistoupit k použití léků zvaných profylaktické.

Tyto léky mohou vést ke snížení frekvence a tíže bolesti a ke snížení spotřeby akutní medikace.

Na některé migrény dosavadní léky nestačily

Zhruba před 25 lety byly do běžné klinické praxe uvedeny léky určené specificky k léčbě záchvatů migrény, známé jako triptany.

Přes tyto pokroky v léčbě je ale podle lékařů stále určitá skupina nemocných, u kterých přetrvávají záchvaty s řadou nepříjemných doprovodných příznaků, například zvracením. Může dojít i k tomu, že původně účinné léky svůj efekt pozbyly, nebo se stal nedostatečným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám