Hlavní obsah

Jak si poradit s migrénou

Právo, Petr Veselý

Vyrazili jste na prázdniny a hned první den vás skolila úporná migréna? To je častý scénář. Vlastně je to její specialita: reakce na prožitý stres před dovolenou. A zřejmě se vám to nestalo poprvé, migréna se totiž vrací.

Foto: Profimedia.cz

U nás trpí migrénou asi milion lidí. Její záchvat může člověka pořádně potrápit nebo ho i zcela vyřadit z provozu.

Článek

U nás jí trpí asi milion lidí. A i když její záchvat může člověka pořádně potrápit nebo i zcela vyřadit z provozu, asi polovina postižených nemá nemoc diagnostikovanou a léčí se sami pomocí léků na bolest. Netuší, co tím riskují.

„Pokud léky užívají častěji, může to vést ke vzniku závislosti,“ vysvětluje David Doležil, předseda Společnosti pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

„Takovými rizikovými tabletkami jsou třeba ty, které obsahují účinnou látku tramadol. Nebo u těchto lidí může vzniknout bolest vyvolaná přílišným užíváním určitých léků. Dostávají se pak do záludné spirály. Tabletky jim přinesou okamžitou úlevu, ale za rok zjistí, že mají bolestí dvakrát tolik. Dokonce se u nich mohou objevit každodenní bolesti hlavy.“

To ale není jediný problém. Brufen a řada dalších běžných léků na tlumení těchto potíží, takzvaná nesteroidní antirevmatika, dráždí žaludeční stěnu a mohou ji poškodit. Zvlášť když je nemocní užívají často.

Z odhadovaného milionu lidí v ČR, které trápí migréna, má většina z nich lehčí a lépe zvladatelnou formu nemoci. „Středně těžká a těžká podoba nemoci se čtyřmi a více atakami za měsíc trápí asi 300 000 pacientů,“ říká doktor Doležil. „Chronická migréna s 15 a více záchvaty za měsíc pak až 50 000 lidí.“

Může trvat celé dny

Pacienti většinou netuší, kdy je úporná bolest poloviny hlavy, kterou často doprovází sklon ke zvracení, přecitlivělost na světlo, pachy nebo hluk, pošle do tmavé, tiché místnosti, kde bezmocně leží.

Záchvat může trvat několik hodin nebo i tři dny. Když odezní, jsou vyčerpaní třeba i 24 hodin. Nemají moc chuť k jídlu, bývají podráždění a unavení.

I to je důvod, proč je dobré zajít za specializovaným neurologem nebo do některého z center zaměřených na léčbu bolestí hlavy. Obvykle tady pacientům pomůžou v tom, aby svou komplikovanou situaci řešili co nejefektivněji. Ale často jim poradí i v praktických věcech, třeba jak vytipovat spouštěče záchvatů.

Co může odstartovat záchvat

„Nejčastějšími spouštěči bývají určitá jídla a nápoje,“ říká doktor Doležil. „Například alkohol. Stačí 2 dcl vína, zejména pak červeného, půllitr piva nebo panák destilátu. Ale také sýry, zejména tavené, nebo jiné mléčné výrobky anebo jídla, která obsahují glutamát sodný. Individuálně pak může odstartovat migrenický záchvat jakákoliv potravina nebo nápoj.“

Jiným častým spouštěčem bývá:

  • změna atmosférického tlaku;
  • špatně kompenzovaný stres, ale velmi často až poté, co jeho nápor odezní, například v úvodu dovolené apod.;
  • menstruace nebo podobné změny hladin ženských hormonů.

„Ty jsou obvykle důvodem, proč ženy trápí migrény až čtyřikrát častěji než muže,“ upozorňuje lékař.

Léky na akutní bolest i jako prevence

Léků na migrénu existuje celé spektrum. V zásadě se ale dělí na dvě skupiny. Na ty, které pacienti užívají při akutních potížích, a na ty, které berou preventivně, aby snížili počet záchvatů i jejich závažnost.

Foto: Profimedia.cz

Asi polovina postižených nemá nemoc diagnostikovanou a léčí se sami pomocí léků na bolest. Netuší, co tím riskují.

Novinkou mezi těmito preventivními léky, které vzbudily pozornost řady lékařů i pacientů, jsou biologické léky. „Dokážou pomoci i lidem s těžkými migrénami a mají minimum vedlejších účinků, protože působí cíleně,“ vysvětluje doktor Doležil.

„Navíc není problém je kombinovat s populárními triptany, které pomáhají většině lidí na akutní bolest.“

Ve světě zatím úspěšně prošly klinickými zkouškami a schvalováním čtyři biologické léky: erenumab, fremanezumab, eptinezumab a galcanezumab. V ČR se jako první objevil erenumab. Při klinických zkouškách podstatně zlepšil stav mnoha těžkých migreniků. Minimalizoval u nich počet záchvatů a jejich intenzitu. Hodně tím pádem změnil jejich život k lepšímu.

„Je určen pacientům se čtyřmi a více migrénami měsíčně, kterým jiná léčba nepomáhá dostatečně účinně,“ vysvětluje doktor Doležil.

Teď se jedná o tom, jestli ho zdravotní pojišťovny budou pacientům proplácet, případně na něj přispívat, anebo ne. To je zásadní.

Cena jedné podkožní injekce, kterou si pacient aplikuje jednou za měsíc pomocí autoinjektoru, se zatím pohybuje kolem 14 000 Kč. Většina pacientů by si proto tento lék nemohla dovolit.

Pomůže i klobásový jed

Migréna je choroba, na jejímž vzniku se často podílí víc věcí. Nervové, cévní a další poruchy. Proto proti ní mohou být účinné různé léky i léčebné postupy.

Jedním z těch méně obvyklých, ale ověřených, je aplikace botulotoxinu, tedy klobásového jedu, do 31 bodů na hlavě (botulotoxin se často využívá v estetické chirurgii).

Aplikace se dělá jednou za 3 měsíce a zhruba dvěma třetinám pacientům pomáhá výrazným způsobem snížit frekvenci bolestí hlavy. Vzhledem k tomu, že jde o lidi, kteří prožijí s migrénou 15 a více dnů za měsíc, je to pomoc významná, zvlášť když počet takových dnů klesne třeba na čtyři.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

I žaluzie mohou vyvolat migrény

Ačkoli okenní žaluzie jsou neodmyslitelnou součástí moderního bydlení, podle vědců způsobují tenké rovnoběžné linky náchylným lidem bolestivé migrény a někdy...

Výběr článků

Načítám