Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, která akcím města dala výjimku ze zákazu alkoholu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) zrušil v úterý část vyhlášky Heřmanova Městce, která akcím pořádaným městem poskytovala výjimku ze zákazu konzumace alkoholu na veřejných místech. Návrh na zrušení inkriminované pasáže podalo ministerstvo vnitra kvůli tomu, že město bylo bezdůvodně zvýhodněno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Ministerstvo před soudem argumentovalo, že kvůli bezdůvodnému zvýhodnění byla v minulosti zrušena ze strany ÚS i vyhláška města Cheb, která se týkala pyrotechniky.

Město oproti tomu tvrdilo, že vyhláška sleduje legitimní cíl omezení nekontrolované konzumace alkoholu a umožňuje jeho podávání i na akcích pořádaných se souhlasem města.

Podle ÚS však nemůže město prostřednictvím vyhlášky zvýhodňovat samo sebe v okamžiku, kdy vystupuje coby organizátor akce, zatímco ostatní organizátoři musí žádat „souhlas města”.

Zákaz sezení mimo lavičky v Mostě neplatí, Ústavní soud zrušil vyhlášku

Domácí

Vyhláška navíc znemožňovala, aby jiný organizátor než město mohl pořádat akci, na níž se bude podávat alkohol na pozemku jiného vlastníka než města.

„K pořádání akce na jiném než svém pozemku totiž nemůže město udělit soukromoprávní souhlas a jiné způsoby udělení souhlasu, na které město ve svém vyjádření poukazovalo, nejsou právně možné,” připomněl ústavní soud.

Nedůvodná nerovnost mezi městem a dalšími organizátory je podle něj v rozporu s požadavkem demokratického právního státu a vyhlášku zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám