Hlavní obsah

Ústavní soud byl neschopností a neochotou vlády zaskočen

Ústavní soud zarazila neschopnost a neochota vlády vysvětlit, proč svými opatřeními omezila provoz značné části maloobchodu, zatímco další část tohoto odvětví mohla na základě výjimek fungovat. ÚS v pondělí omezení, které platilo do 14. února, zrušil.

Ústavní soud byl neschopností a neochotou vlády zaskočenVideo: ČTK

 
Článek

Ačkoliv soudci nelpěli s ohledem na nouzový stav na formalitách, absenci jakéhokoliv relevantního odůvodnění opatření označili za extrém. Vláda se ke zdůvodnění neměla ani v rámci řízení před Ústavním soudem.

Skutečnost, že vláda „není schopna či ochotna uvést žádné relevantní a konkrétní důvody, proč je daný zákaz nezbytný, proč nelze vystačit s méně robustními zásahy do základních práv”, je podle soudu na pováženou.

Soudci přitom zmínili, že kabinet měl na to dost času.

Obchody se neotevírají, vláda by ale měla omezení prodeje přepracovat, míní právník

Domácí

Jakkoliv soudci uznali, že část omezení, respektive na ně navázaných výjimek, má racionální důvod, řada jiných postrádá zdůvodnění.

Soud zmínil, že například umožnění otevření květinářství či prodejen zbraní a střeliva bez patřičných argumentů pro nezbytnost výjimky nese znaky „nepřípustné libovůle”.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

„Toto odůvodnění přitom není jen nezbytným podkladem pro přezkum prováděný Ústavním soudem, nýbrž také pro společenskou akceptaci, a tedy i legitimitu krizových opatření,” připomněl v odůvodnění soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Anketa

Připadají vám odůvodnění vlády, proč musí být některé obchody zavřené a jiné ne, dostatečná?
Ano
13,8 %
Ne
84,4 %
Jak kdy
1,8 %
Celkem hlasovalo 7688 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám