Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl milionové poplatky za poskytnutí informací

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) se ve čtvrtek zastal novináře, který se prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím domáhal v roce 2016 seznamu všech evidovaných trestných činů za posledních pět let. Ministerstvo vnitra náklady vyčíslilo na 25 827 649 korun. Podle ÚS však nemůže úhrada být zneužita k tomu, aby znemožnila přístup k informacím.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Žurnalista chtěl od policejního prezidia seznam všech trestných činů za posledních pět let obsahující „unikátní identifikátor trestného činu, čas spáchání trestného činu, čas přijetí oznámení o trestném činu, typ oznamovatele, typ trestného činu, místo spáchání trestného činu, způsobenou škoda či jiný následek a informace o užití zbraně”.

Žádost byla nejprve odmítnuta s tím, že statistika není k dispozici a bylo by třeba ji vytvořit. Následně po odvolání ministerstvo stanovilo požadovanou úhradu 25 827 649 korun s tím, že v daném období bylo evidováno 1 543 485 trestných činů. Doplnění veškerých údajů by pak zabralo 102 899 hodin při sazebníkové ceně 251 za hodinu práce.

Úřady zvolily neodůvodněně zřejmě ten nejkomplikovanější možný způsob, jak se s žádostí vypořádat
Ústavní soud

Muž se bránil správní žalobou a následně kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Zastal se jej až Ústavní soud, který konstatoval, že ten, kdo je žádán o informace, „má hledat způsoby maximálního vyhovění podané žádosti, a nikoliv důvody, jak jejímu vyhovění zabránit”.

Správní orgány podle něj „zvolily neodůvodněně zřejmě ten nejkomplikovanější možný způsob, jak se s žádostí vypořádat” a připomněl, že policie disponuje „informačním systémem, ze kterého lze jednoduchým postupem získat sestavu 7 z 8 požadovaných údajů”. Ty navíc podle soudu nemohou potenciálně mařit vyšetřování ani ohrozit práva třetích osob.

I postup podle zákona může být proti dobrým mravům, konstatoval Ústavní soud

Domácí

„Lze uzavřít, že postup povinného subjektu představuje odepření práva na informace, neboť ve spojení s výší, v jaké byla úhrada stanovena, fakticky představuje umělou bariéru, která stěžovateli znemožnila přístup i k těm informacím, jejichž poskytnutí ve skutečnosti nic nebránilo,” konstatoval ÚS a vrátil případ městskému soudu v Praze, který bude při svém rozhodování vázán tímto právním názorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám