Hlavní obsah

Ústavní právníci: Ve Sněmovně byl porušen jednací řád, ale žaloba u ÚS nemá šanci

Při úterním jednání Sněmovny byl podle ústavního právníka Jana Wintra porušen jednací řád, když se hlasovalo o prodloužení jednací doby až okolo 20. hodiny. Řád totiž hlasování o prodloužení umožňuje pouze do 19:00. Že by ale prohřešek mohl nějak ohrozit legitimitu probíhající schůze a na ní přijatých zákonů, si Wintr ani jeho kolega Jan Kysela nemyslí.

Poslanci ve Sněmovně bušili do lavicVideo: psp.cz

 
Článek

„Nebylo v pořádku, že se hlasovalo po 19. hodině,“ uvedl Wintr na dotaz Novinek.

Ke spornému postupu došlo v úterý večer okolo 20. hodiny poté, co ve Sněmovně předseda SPD Tomio Okamura v rámci obstrukcí kvůli projednávání pandemického zákona šest hodin řečnil u pultíku. Následně byla vyhlášena desetiminutová přestávka, jelikož v sále nebyl přítomen žádný člen vlády, což řád vyžaduje.

Když se pak Okamura chystal pokračovat, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), který schůzi zrovna řídil, mu odebral slovo a vyhlásil procedurální hlasování o prodloužení jednací doby i po 21. hodině.

Pane poslanče, už citujete sám sebe. Další obstrukční maraton ve Sněmovně

Domácí

„Po přestávce dostávali slovo další poslanci, kteří vlastně předběhli poslance Okamuru, který ještě stále měl otevřený příspěvek,“ vysvětlil Wintr. I to bylo podle něj porušením řádu.

Za problematickou ale zároveň považuje i samotnou obstrukci Okamury. „Předsedající už dávno měl předsedu Okamuru volat k věci s tím, že má návrhy na rozšíření pořadu schůze zdůvodňovat krátce, a po marném volání mu odejmout slovo. To se nestalo,“ podotkl Wintr.

Zpochybnili jste legitimitu schůze, kritizuje opozice. Poslanci bušili do lavic

Domácí

SPD již avizovalo, že kvůli hlasování i přerušení Okamurova projevu podá dvě žaloby k Ústavnímu soudu. Někteří poslanci také spekulují o tom, že by v budoucnu mohla být pro nelegitimnost zpochybněna celá aktuálně probíhající schůze dolní komory parlamentu, a to včetně projednaných bodů.

Na schůzi se má schvalovat v prvním čtení například rozpočet, rozhodnout musí poslanci také o vydání Andreje Babiše (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Wintr

Wintr ani jeho kolega Jan Kysela si nemyslí, že by zpochybnění u Ústavního soudu mělo šanci na úspěch. Kysela argumentuje například rozhodnutími z minulosti, kdy poslanci napadli u Ústavního soudu průběh jednání při schvalování elektronické evidence tržeb (EET) kvůli neumožnění vystoupení řadě opozičních poslanců.

„Je třeba brát v potaz, že Ústavní soud je orgánem k ochraně ústavnosti, nikoliv k ochraně pravidel jednacího řádu. Obecně řečeno, neměla by být pošlapávána práva opozice vyjádřit se k věci. Ve chvíli, kdy vidíte, že se k pandemickému zákonu konalo více než 30 hodin rozpravy ve Sněmovně, tak mi připadá krajně nepravděpodobné, že by opozice mohla věrohodně tvrdit, že neměla možnost se k tomu zákonu vyjádřit,“ řekl Kysela.

Porušení jednacího řádu považuje za spíše „technické“, které by nemělo mít vliv na další průběh schůze ani na další na ní přijaté zákony.

O pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek. Koalice prosadila přerušení schůze

Domácí

Podle Kysely i Wintra opakované obstrukce při jednání Poslanecké sněmovny ukazují, že je potřeba změnit a reformovat jednací řád.

„Podle mého soudu je radno, pokud se ukazuje, že poslanci mohou v zásadě opakovaně uvádět Sněmovnu do stavu paralýzy, změnit jednací řád, než se pokoušet opakovaně obstrukce řešit porušováním řádu. Tím pochopitelně snižujete autoritu Sněmovny i jednacího řádu jako jednacího zákona,“ poznamenal Kysela.

Foto: Petr Horník, Právo

Odborník na ústavní právo Jan Kysela.

Ke změně jednacího řádu se současná vládní koalice staví spíše rezervovaně, jelikož reforma může být dvousečná – koalice může být po příštích volbách opozicí a omezit by tak mohla sama sebe. Podle Kysely by musel být zákon napsaný tak chytře, aby nejen šlápl na krk stávající opozici.

„Ale tak, aby v případě, že budete příště v opozici, vám na krk nikdo nešlapal. Jde o to, jak ho změníte,“ doplnil Kysela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám