Hlavní obsah

Zpochybnili jste legitimitu schůze, kritizuje opozice. Poslanci bušili do lavic

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní schůzi Poslanecké sněmovny, na níž chtěla vládní koalice jako první bod projednat Senátem vrácenou novelu pandemického zákona, provázely opět obstrukce a také spor týkající se porušení jednacího řádu ze strany předsedajícího schůze a místopředsedy Jana Skopečka (ODS). I přesto, že by kvůli tomu mohlo hrozit zpochybnění výsledků schůze pro nelegitimitu, se vládní koalice rozhodla ve schůzi pokračovat.

Poslanci ve Sněmovně bušili do lavicVideo: psp.cz

 
Článek

Ihned po začátku schůze, tedy krátce po úterní 14. hodině, si vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura a řečnil bez přestávky téměř šest hodin. V části věnované programu schůze navrhoval postupně jednotlivé body, které by podle něj měli poslanci na jednání projednat, čímž se snažil oddálit schvalování pandemické novely, k čemuž se poslanci ani do středečního rána nedostali.

Pane poslanče, už citujete sám sebe. Další obstrukční maraton ve Sněmovně

Domácí

K protahování jednání však přispěla i koalice, resp. diskuse kolem kroku místopředsedy Sněmovny a řídícího schůze Jana Skopečka (ODS). Ten krátce před 20. hodinou, v době, když měl po přestávce Okamura pokračovat ve svém projevu, nechal hlasovat o prodloužení jednací doby. Podle opozice tím porušil jednací řád.

K přestávce došlo poté, co obstruující Okamura řečnil už téměř šest hodin v kuse. Desetiminutová přestávka byla vyhlášena, aby se vrátili ministři zpět do sálu, kde se v danou chvíli nenacházel žádný člen vlády. To se také stalo a po skončení přestávky měl Okamura navázat na svůj předchozí monolog a přednášet další návrhy k programu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda SPD Tomio Okamura na schůzi Poslanecké sněmovny 15. února 2022 v Praze.

Než tak ale stihl učinit, Skopeček mu ihned po skončení přestávky odebral slovo, přečetl omluvenky a dal hlasovat o procedurálním návrhu, který by poslancům umožnil jednat i po 19., 21. a 24. hodině. To si zákonodárci, opět hlasy koaliční většiny, schválili.

O návrhu na prodloužení jednání je však možné hlasovat pouze do 19 hodin, později nikoliv, jak se to stalo. Hlasování opozice zpochybnila, vládní většina ovšem námitku nepodpořila.

Okamura zuřil

Postup rozlítil Okamuru. „Před chvílí jste přerušil moje vystoupení, protože tu v rozporu s jednacím řádem nejsou vaši ministři. Já jsem měl kontinuálně pokračovat ve svém projevu a vy jste do toho vložil nějaké hlasování. To je nastupující totalita, přímé ohrožení demokracie,“ rozčiloval se Okamura. Část poslanců ve Sněmovně bušila do lavic.

Okamury se následně zastala i šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová, podle níž byl jednací řád Sněmovny porušen „bezprecedentním způsobem“.

Poznamenala také, že návrh na hlasování nebyl vznesen u řečnického pultu na mikrofon, jak to ukládá jednací řád, ale pouze přečten předsedajícím schůze Skopečkem z papírku od nějakého poslance.

Dalším pochybením mělo být také to, že vláda chtěla pandemickou novelu projednávat v legislativní nouzi, tedy zrychleně. Na začátku schůze je ovšem potřeba si odhlasovat, že stav legislativní nouze trvá, což se také nestalo.

Podle bývalého předsedy Sněmovny Radka Vondráčka „parlamentarismus dostal na frak“. „Je to ostuda, tohle se stát nemělo a vedení Poslanecké sněmovny to nemělo připustit,“ řekl Vondráček Novinkám. Podle něj události budou vrhat špatné světlo na všechny poslance.

„Takový způsob, kterým porušují vlastně vše, si nepamatuju a myslím, že si to nepamatuje tahle Sněmovna. Kdybychom takto pokračovali a někdy později schválili program, tak to zpochybňuje legitimitu celé schůze, nejen pandemického zákona, ale všeho,“ dodal Vondráček.

Válek: Pokud poslanci nezvrátí senátní veto, požádám o nouzový stav na 14 dní

Domácí

Hnutí ANO si proto vzalo po zhruba půlhodinovém dohadování poslanců na plénu dvouhodinovou přestávku na poradu. Následně se k diskusi sešli také zástupci vedení Sněmovny, předsedové poslaneckých klubů i stran, přizván byl také premiér Petr Fiala (ODS). Grémium ovšem dohody nedosáhlo, a tak se poslanci vrátili k jednání, jako by se nic nestalo.

Do středečního rána se poslanci nedostali ani ke schvalování programu, hrozí tak další maratonská schůze. Minulá schůze k předloze pandemického zákona trvala bezmála 35 hodin.

Reklama

Související články

Farský se vrátil do ČR, složí mandát

Poslanec hnutí STAN Jan Farský se vrátil ze stáže ve Spojených státech a v úterý na úvod jednání Sněmovny by se měl vzdát mandátu. Farský tento krok oznámil...

Babiš obrátil a brání se vydání

Jen několik hodin před úterním předpokládaným rozhodováním Sněmovny o již třetím vydání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí...

Výběr článků

Načítám