Hlavní obsah

ÚS za Zemana rozhodovat nebude, nanejvýš mu poděkuje za zájem, míní ústavní právník

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní právník Jan Kysela si nemyslí, že by měl prezident Miloš Zeman důvod podávat podnět Ústavnímu soudu, jak to hlava státu oznámila ve čtvrtek. Celá věc je totiž v jeho rukou, on má kompetenci k odvolání ministra financí, a proto mu maximálně může Ústavní soud poděkovat za zájem a říct mu, že nemá kompetenci odpovídat na takto kladené dotazy. Věc tedy vyřeší v řádu hodin či dní.

Foto: Michael Polák, Právo

Miloš Zeman na závěr své návštěvy Libereckého kraje

Článek

Zeman ve čtvrtek prohlásil, že jestliže premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podává kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, on učiní totéž, jen to nebude nazývat kompetenční žalobou, ale podnětem. „Chci, aby rozhodl, zda je prezident republiky povinen vyhovět návrhu na odvolání ministra vlády,” řekl Zeman s tím, že Ústavní soud je jejidným oprávněným vykladačem ústavy.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Novinkám řekl, že soudci v této věci  rozhodnou přednostně a rychle. [celá zpráva]

Otázkou přitom podle Kysely je, jestli je možné, aby se prezident na Ústavní soud takto obracel, když má sám kompetenci k odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Článek 74 Ústavy České republiky
Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

Bude se Zeman přít sám se sebou?

„Česká ústava nepřiznává kompetenci obecně vykládat ústavu, takže na Ústavní soud není možné se obracet s dotazem, co které ustanovení znamená,” uvedl Kysela s tím, že soud řeší spor, ale nevykládá ústavu. Navíc nechápe, proč by se na Ústavní soud měl obracet Zeman, když sám zmíněnou kompetenci má a těžko se před soudem může přít sám se sebou, jestli má či nemá kompetenci.

Kysela přiznal, že nezná žádný druh řízení, kterým by se prezident mohl obrátit na Ústavní soud. Pravděpodobné mu přijde, že Zeman pošle soudu dopis.

„Ústavní soud poděkuje prezidentovi za dopis nebo za zájem a sdělí mu, že takto kladené otázky on není kompetentní odpovídat,” uvedl Kysela.

Zeman vnáší spory do nesporného výkladu

Naopak kompetenční žalobu může podat předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), protože prezident má kompetenci odvolat ministra financí na jeho návrh, ale nevyužívá ji. V takovém případě by měl soud rozhodnotu v řádu pár týdnů.

Až dosud přitom výklad ústavy v otázce odvolání ministra nebyl sporný. „Není o tom žádná pochybnost, že takovou povinnost má. Koneckonců když si pročteme různé komentáře k ústavě, tak nenajdete jediný, který by si to nemyslel,“ sdělil Novinkám Kysela.

S tím souhlasí i ústavní práník Jan Winter. Ten Novinkám řekl, že nezná žádný komentář ústavy, který by jí vykládal tak, že prezident nemá povinnost odvolat ministra na návrh předsedy vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám