Hlavní obsah

Unie musí odkrýt karty, souhlasí Vondra s bankéři ČNB

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud má mít společný postup proti ekonomické krizi v rámci Evropské unie smysl, musí země odkrýt karty a ukázat, kdo a jak byl toxickými aktivy zasažen. S tímto názorem České národní banky souhlasil i vicepremiér Alexandr Vondra v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Článek

ČNB kritizuje nejnovější návrhy na vytvoření nových celoevropských orgánů pro dohled nad finančním trhem.Vondra zdůraznil, že Česko nyní svolalo mimořádný summit představitelů EU, aby udělali inventuru protikrizových opatření.

Cílem je minimalizovat riziko, že jednotlivé země budou pomáhat především domácímu průmyslu na úkor pravidel volného trhu a ostatních zemí EU.  „Když se udělá rychlý krok a zjistí se to až po měsíci, tak je to pozdě,“ řekl Vondra a doplnil, že vítá vytvoření institucí pro dohled, protože nemají být centralizované. 

Vrchní ředitel ČNB Vladimír Tomšík však upozornil, že návrh neřeší kromě nákladů ani právní status a navrhované orgány mají pravomoci bez zodpovědnosti. V Česku byl podle něj dohled centralizován už před lety a je nejen efektivní, ale také rychlý. Proto Českou republiku nepostihla první fáze globální finanční krize.

Rozdíly v dopadech krize mohou být značné

Pro obnovení důvěry i finančních toků na trhu musí jednotlivé instituce odkrýt karty a ukázat, jak byly krizí zasaženy. Na evropské úrovni to však podle Vondry nebude jednoduché a nyní se o tom jedná.

Česká republika se nyní podle Vondry musí také vypořádat s tím, že jsou všechny země střední a východní Evropy házeny do jednoho pytle a bez ohledu na značné rozdíly stále přetrvává staré dělení na západní a východní Evropu i uvnitř Evropské unie. Slovensko je na tom podobně, přestože již přijalo euro.

Reklama

Výběr článků

Načítám