Hlavní obsah

Ulici u ruské ambasády chce Praha 6 přejmenovat na Ukrajinských hrdinů

Městská část Praha 6 v pondělí požádala pražský magistrát o přejmenování ulice u ruské ambasády. Nyní jde o ulici Korunovační, nově by mohla nést název Ukrajinských hrdinů.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

Žádost odsouhlasila podle starosty šesté městské části a poslance TOP 09 Ondřeje Koláře většina zastupitelstva.

„Odsouhlasili jsme žádost na přejmenování části Korunovační ulice podél ruské ambasády na ,Ukrajinských hrdinů‘ a most mezi Prahou 6 a Prahou 7 na ,Most Vitalije Skakuna‘. Sláva Ukrajině,” napsal na svůj Twitter v pondělí Kolář.

Vitalij Skakun je ukrajinský voják, který zahynul, když odpálil most před ruskou invazní armádou postupující na Cherson.

Nebyla by to první změna názvu v okolí ruské ambasády. V roce 2020 magistrát nechal změnit název náměstí u ruského velvyslanectví na náměstí Borise Němcova, jméno dostalo po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Praha 6 pod Kolářovým vedením v minulosti vystupovala ostře proti Rusku, což vedlo i k menší diplomatické roztržce. Když v roce 2020 radnice nechala odstranit sochu maršála Koněva, ruská strana to nesla velmi nelibě. Řada příznivců Ruské federace v Česku proti tomuto kroku protestovala.

Šojgu: Rusko bude pokračovat, dokud nezíská, co chce

Zahraniční

K přejmenování ulice u ruského velvyslanectví chtějí přistoupit také Slováci. Místo současné Godrovy ulice by ambasáda mohla nově sídlit na ulici pojmenované po Borisi Němcovovi. Starostka příslušné bratislavské městské části to oznámila před ruským zastupitelským úřadem symbolicky v den sedmého výročí od Němcovovy smrti.

Země tyto kroky činí jako výraz podpory a sounáležitosti s Ukrajinou, která již téměř týden čelí masivní invazi ruských vojsk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám