Hlavní obsah

Učitel ručí za středověký hrad v Podkrkonoší vlastním domem

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel havlovické základky Jaroslav Balcar ručí za část úvěru nutného na rozjezd rekonstrukce zříceniny hradu Vízmburk u Úpice na Trutnovsku vlastním domem. Garanci za polovinu půjčených peněz vzala na bedra obec Havlovice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícenina hradu Vízmburk prochází rekonstrukcí

Článek

Sedmnáctimiliónovou investici po dokončení opravy splatí Sdružení pro Vízmburk pomocí na třetí pokus přiklepnuté dotace, darů a stále živé transparentní sbírky Daruj stovku.

Hejna to takhle chtěl
Balcar

Hradu v lese nad Havlovicemi přezdívanému podkrkonošské Pompeje, dominuje od konce zimy klapot zednických kladívek. Řemeslníci kladou kámen ke kameni pod taktovkou památkářů.

„Musíme dodržovat přísně daný postup. Pískovcové kameny kladívky upravujeme a pokládáme tak, jako někdejší stavitelé. Aby to zkrátka lícovalo. Jinak je to zedničina, jako každá jiná. Jenom zajímavější,“ přiblížil zedník Milan práci na hradních hradbách.

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Cestování

Oprava probíhá v intencích představ zakladatele české archeologie středověku Antonína Hejny (1920-1986). Rodák z Úpice, jenž na Vízmburku podnikal klukovské výpravy, vydupal Slezany pobořený hrad před půlstoletím doslova ze země.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řemeslníci kladou při opravě hradu kámen ke kameni.

Existenci hradu ze 13. století, zprvu v držbě rytíře Tasa z rodu Pánů erbu zlatého třmene, naposledy vlastněný pány z Dubé, málokdo čekal. Vízmburk, považovaný archeology za bezcenné rumiště, zůstal zakonzervovaný pod nánosem zeminy v podobě z roku 1447, kdy podlehl zkáze.

„Hejna to takhle chtěl. Stačil vypracovat studii, jak hrad zpřístupnit lidem. Jdeme v jeho stopách. Škoda, že zemřel, a nikdo z památkářů tehdy nepřevzal štafetu,“ tvrdí šéf vízmburského spolku Balcar.

Rekonstrukce hradu zdaleka nevrátí původní tvář. Díky staletím pod zemí unikátně zachovalou zříceninu čeká nová střecha. Zmizí lešení podpírající po desetiletí provizorní prkenné zastřešení.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zříceninu čeká nová střecha

„Původně byl hrad včetně pobořené věže a zřejmě dvoupodlažního paláce o možná dvacet metrů vyšší. Vízmburku vrátíme vzhled ze sedmdesátých let minulého století, kdy byl objeven. Opravíme zdi, které během archeologického výzkumu popadaly. Hrad bude stabilní a odolný proti půdní erozi. Hotovo musí být do konce května 2021, abychom mohli proinvestované peníze přikrýt dotací. Jediné, co z toho budeme mít, bude pocit z dobře vykonané práce,“ popsal Balcar, jenž na veřejnosti zpřístupněném Vízmburku nevylučuje komerční akce v podobě komorních koncertů nebo divadel.

Památkáři chtějí prodloužit sezonu

Cestování

„Pokud něco vyděláme, půjde všechno zpět do hradu, tak jako tomu bylo doposud,“ dodal. Uvnitř zastřešeného hradu vnikne expozice přibližující husitské války a hodovní síň z první poloviny 15. století.

„Žádné objevy už nečekáme. Slezané všechno cenné kdysi pobrali,“ podotkl Balcar.

Spolek počítá i s naučnou stezkou do polské obce Ząbkowice Śląskie, odkud přišla na Vízmburk zkáza. Stezka propojí devatenáctku historických objektů v česko-polském příhraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám