Hlavní obsah

U poničeného kostela v Moravské Nové Vsi proběhla bohoslužba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory ničivému tornádu a ohromným škodám, které řádění živlu způsobilo, proběhla v neděli u kostela v Moravské Nové Vsi mše. Podle faráře Mariána Kaliny je pro lidi současná situace zkouškou, a pokud v ní obstojí, udělají z poničené obce království boží na zemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Kostel v Moravské Nové Vsi se sutinami z poničených domů.

Článek

V obci na Břeclavsku bývá mše každou neděli dopoledne, nyní to ale nebylo možné v kostele kvůli rozsahu jeho poškození. Bouře mu vzala střechu, a proto se věřící sešli za kostelem ve dvoře farnosti. Přišli lidé všech generací včetně dětí.

Kalina řekl, že lidé prožili den, který si všichni zapamatují. „Myslel jsem si, že jsem zažil poslední mši, že se k oltáři už nikdy nevrátím,” řekl farář, kterého zastihla bouře při mši ve chvíli, kdy žehnal Kristovo tělo a krev. Na těžkou chvíli vzpomínal se slzami v očích a chvějícím se hlasem.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda v obci Moravská Nová Ves.

„Jsem rád, že jsem dnes mohl obléknout toto roucho, které jsem měl při své první mši v životě. Beru si ho jen při velmi vzácných příležitostech,” řekl Kalina. Připomněl, že v celé farnosti zůstal zachovaný jediný kostel, a to v Týnci. V Moravské Nové Vsi a Hruškách bouře kostely zničila.

Nikoliv trest, ale zkouška

Kalina uvedl, že obec zažívá těžké chvíle. „Kdyby vám někdo řekl, že je to boží trest, nevěřte mu. Je to zkouška. A všichni, kdo pomáhají a hledají možnost, jak zmírnit tuto bolest, jsou svědectvím toho, že my v této zkoušce obstojíme,” řekl Kalina.

Vyhrál Stanley Cup, teď leze po střechách a odklízí trosky

Domácí

„Povede se nám zbudovat farnost a obec a bude ještě krásnější. Budeme božím královstvím na zemi. Mysleme na všechny, které postihla pohroma,” uvedl farář, který vyzval lidi, aby pomohli a přiložili ruku k dílu. „Ke společné obnově toho všeho, co nám bylo vzato,” dodal.

Po bouřkách se vzhledem k vážným následkům zvedla velká vlna solidarity. Lidé posílají peníze, ale jezdí také pomáhat poškozeným přímo do obcí. Kalina všem poděkoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Provizorní zakrývání střech v Moravské Nové Vsi plachtami.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda v obci Moravská Nová Ves.

Bouřky nejvíce zasáhly obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že škoda bude v miliardách korun, přesnou částku ale zatím neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám