Hlavní obsah

Týden zmaru. Opozice stále blokuje parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci tento týden nestihli debatu o korespondenční volbě ani o dalších významných zákonech, které měli původně v plánu. Jednání provázely dlouhé projevy a přerušování ze strany opozice. Šestá schůze skončila v pátek symbolicky pauzou na poradu klubu hnutí ANO, kterou si vzala jeho šéfka Alena Schillerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Schillerová (ANO)

Článek

„Nerozumím tomu, proč tento zákon pro vás není důležitý? Proč není důležitý pro občany této země? Nezlobte se, chápu to z vaší strany jako podivnou praktiku, které nerozumím,“ rozčilovala se Schillerová a požádala o poradu klubu do 14 hodin, kdy měla jednání i původně skončit.

Poslanci tak následně jen vyřadili zbytek bodů z programu schůze.

Schillerová reagovala na krok vládních poslanců, kteří přerušili projednávání pražské novely, která by umožnila samosprávám regulovat poskytování krátkodobých ubytovacích služeb přes platformy typu Airbnb.

Veselo na pražském zastupitelstvu: „ODSácké“ devadesátky a Piráti jako komunisti

Domácí

Její projednávání nejprve prosadil Patrik Nacher (ANO). Rýpl si přitom do vládních poslanců, že by ji měli prosazovat oni, protože jsou v čele pražského magistrátu s výjimkou ODS zastoupeny její strany, tj. STAN, TOP 09, Piráti a lidovci.

Narážel na to, že uvnitř vládních poslanců panovala zjevná nejednota, právě občanská demokracie odmítala už zařazení bodu na jednání. Následně se proto rozhodli přerušit projednání bodu, což rozohnilo Schillerovou.

Boj o korespondenční volbu

Poslanci se proto nedostali ani na projednávání korespondenční volby.

„Možná by si měli politologové zapsat do svých slovníků nový termín, já nevím třeba ‚Okamurova klička‘, jak obstruovat, obstruovat, až vyobstruuji sám sebe,“ řekl na úvod jednání šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

SPD zazdila celý jednací den Sněmovny. Můžeme jim to oplatit, pohrozil Benda

Domácí

Poukazoval na to, že i přesto, že předseda SPD Tomio Okamura ve čtvrtek u řečnického pultíku strávil projevem dvě hodiny, a zablokoval tak projednání tisku, zákon se objevil v pátek znovu nejprve jako první bod jednání.

Šéf klubu SPD Radim Fiala však již avizoval, že v blokování předlohy hodlají pokračovat.

„Hnutí SPD má zájem obstruovat vaše zákony, které jsou pro tuto zemi a společnost škodlivé,“ prohlásil u řečnického pultíku. Podle něj je ve hře manipulace s volebními lístky.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Někteří vládní poslanci to ale rozporují s tím, že SPD nechce korespondenční volbu z toho důvodu, že nemá v zahraničí výraznější volební elektorát. „Je tam spousta záruk toho, aby ta volba nebyla zneužitelná,“ řekl již dříve Jakob.

Benda: Omezíme řečnické doby

Dále chce SPD obstruovat projednání novely pandemického zákona, ke kterému je na úterý svolána mimořádná schůze ze strany vládních poslanců.

Konec plastových brček či talířů má ve Sněmovně zelenou

Domácí

Rozladění kvůli tomu v týdnu neskrýval ani šéf poslanců ODS Marek Benda. „Omezíme řečnické doby,“ nastínil Benda pro Novinky. „Úterý musíme nějakým způsobem projít a přežít,“ doplnil.

Podle Bendy opozice ukazuje, že jejím jediným cílem je destrukce. „Mám je uplácet? Ne, nechystám se je uplácet,“ podotkl v narážce na jejich požadavky.

Podrazy kvůli nezvolení Havlíčka dělat nebudu, dušuje se Schillerová

Domácí

Zatímco ANO chce nadále prosadit exministra průmyslu Karla Havlíčka do vedení Sněmovny, SPD chce projednat některé vlastní návrhy včetně zákona o obecném referendu.

Výsledkem bezmála týdenního jednání je tak například potvrzení bývalé ministryně Kláry Dostálové (ANO) jako nové předsedkyně výboru pro veřejnou správu a Lubomíra Metnara jako nového předsedu branného výboru.

Dále pak zákonodárci poslali některé dílčí tisky do výborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám