Hlavní obsah

Ztíží se příjezd z Bulharska, Tunisko už není extrémně rizikové

– Praha

Ze seznamu zemí s extrémním rizikem koronavirové nákazy, do kterých ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat, od pondělí vypadly Rusko, Indie nebo Tunisko. Ztíží se naopak podmínky příjezdu lidí z Černé Hory, USA nebo Bulharska. Změnu opatření pro Bulharsko kritizovala Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK), ministerstvo její výtky odmítlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za země s extrémním rizikem nákazy už ministerstvo nepovažuje ani sedm dalších afrických států včetně Jihoafrické republiky. Důrazné doporučení necestovat tak trvá pro Brazílii, Kolumbii, Paraguay, Peru, Nepál, Mosambik a Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Výrazně náročnější podmínky než dosud musejí nově splnit lidé přijíždějící z Černé Hory, Izraele, Kosova, Libanonu, Severní Makedonie a Spojených států amerických. Ministerstvo tyto země přesunulo v takzvané mapě cestovatele z nejméně přísné zelené až do tmavě červené kategorie, která značí země s velmi vysokým rizikem nákazy.

Přejezd přes Slovinsko bude pro Čechy bez omezení do 29. srpna

Domácí

Mezi země s vysokým rizikem nákazy, které jsou označeny červeně, nově patří Bulharsko, Lichtenštejnsko, Monako, Španělsko (kromě Baleárských ostrovů) a Švýcarsko. Cestující, kteří přijíždějí z červených či tmavě červených států hromadnou dopravou, musejí před návratem jít na test. Po příjezdu pak mají povinnost absolvovat mezi pátým a 14. dnem PCR test a do jeho výsledku zůstat v samoizolaci.

U turisty oblíbeného Bulharska, které bylo dosud oranžové, jde podle ACK o další z řady bezdůvodných negativních zásahů. Ministerstvo zdravotnictví oponovalo, že země jsou do jednotlivých kategorií zařazovány na základě dat, kterými se řídí celá Evropská unie.

Organizovaných skupin turistů se karanténa po vstupu do Tuniska netýká

Koronavirus

Ze zelené do oranžové kategorie, která značí střední riziko, se od pondělí přesunulo Německo nebo Chorvatsko. Podmínky návratu jsou ale u obou kategorií stejné, lidé musejí nejpozději do pěti dní po příjezdu podstoupit antigenní nebo PCR test. V samoizolaci do výsledku odběru zůstávat nemusejí.

Povinnost testování nebo samoizolace se netýká lidí, kteří mají dokončené očkování nebo mají potvrzení o tom, že v posledních 180 dnech prodělali covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám