Hlavní obsah

Tři koně při dostizích ve Slušovicích museli utratit, těla nechali na dráze

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slušovice

Tři koně musel veterinář utratit poté, co si v sobotu při letošním prvním dostihovém dni ve Slušovicích zlomili na trati nohy. Pořadatelé je pak museli zakrýt plachtou a nechat v areálu závodiště, protože kafilérka je odmítla o víkendu odvézt. Prý její pracovníci přijedou až v pondělí. Mrtvá zvířata na závodišti vyvolala ve Slušovicích kritiku místních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Dostih na slušovickém závodišti. Ilustrační foto

Článek

Ve Slušovicích bylo v sobotu na programu devět dostihů, jeden přes proutěné překážky, dva překážkové a šest rovinových. Veterinář musel během nich postupně „uspat“ tři koně, protože zlomenina se u těchto zvířat nedá léčit.

„U koní došlo k únavové zlomenině. To je prostě záležitost, kdy koni najednou uletí noha, jako byste ji usekl. Přijde to jakoby z ničeho nic, neočekávaně,“ řekl Právu v neděli.

Příčinou zřejmě nevhodný trénink

Dráha byla podle něj korektní, dobře připravená a zranění koní nezavinila. Příčinou byl podle Karlacha zřejmě nevhodný trénink koní.

„Letošní sezona je výjimečná. Začala takřka o čtvrt roku později, a když se začalo běhat, tak trenéři koně hodně honí, aby je dostali do formy. Na koně se prostě kladou větší požadavky, než by měly. Jenže pak jsou mnohem náchylnější k únavovým zlomeninám, zvláště, když kvůli přešlechtění mají křehké kosti,“ uvedl hlavní organizátor.

Sezona začala takřka o čtvrt roku později, trenéři tak koně hodně honí, aby je dostali do formy
Zdeněk Karlach, hlavní organizátor dostihů

Připustil přitom, že ve Slušovicích se ještě nikdy nestalo, aby si během jednoho dne zlomili nohu tři koně. „Myslím, že důvodem je vývoj nynější dostihové sezóny,“ poznamenal Karlach.

Odvoz mrtvých koní je dlouhodobý problém

Ve Slušovicích vyvolalo averzi to, že koně zůstali ležet na závodišti.

„Já chápu, že to některým lidem vadí, ale bohužel to nešlo udělat jinak. Z asanačního ústavu v Otrokovicích nám vzkázali, že přijedou až v pondělí, nepomohlo ani to, že jsme jim nabízeli zvláštní prémii, pokud koně odvezou dříve. I nám to vadí, koně budou mít nafouklá těla, a ještě jim budeme muset sundat podkovy, ale prostě nemůžeme nic jiného dělat,“ zdůraznil Karlach.

Čekání na odvoz mrtvých koní je ve Slušovicích podle něj dlouhodobě problém.

„Podobné případy jako teď, se nám už v minulosti staly,“ konstatoval hlavní organizátor, přičemž si posteskl nad tím, že když byl asanační ústav ještě státní, odvezli zvířata do dvou hodin, a to i o víkendu.

Podobné případy jako teď, se nám už v minulosti staly
Zdeněk Karlach, hlavní organizátor dostihů

„Myslím, že se to mohlo řešit nějak jinak. Ne mrtvé koně jen překrýt plachtou, ale třeba je převézt někam, kde nejsou tak na očích, Závodiště je volně dostupné všem obyvatelům města a je tu vnímáno, jako odpočinková zóna,“ sdělil Právu jeden slušovický občan.

„Na dráze lidé nemají co dělat. Areál bohužel není oplocený, takže sem chodí lidé třeba venčit psy, ale na to jsou ve Slušovicích vyhrazeny jiné prostory,“ reagoval na to Karlach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám