Hlavní obsah

Topolánek dal Čunkovi ultimátum: pokud nerezignuje, odvolá ho

Právo, Novinky, ČTK, ada, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se zřejmě rozhodl nečekat na vysvětlení nové kauzy prvního místopředsedy vlády a šéfa lidovců Jiřího Čunka (KDU-ČSL) až do příštího týdne. Podle informací Práva Topolánek dokonce naznačil, že pokud Čunek neodejde z funkce sám, premiér jej již ve čtvrtek odvolá. Premiér se před polednem s Čunkem setkal.

Článek

Po ranním jednání grémia občanských demokratů Topolánek oznámil, že se k novým spekulacím kolem svého prvního vicepremiéra vyjádří na mimořádné tiskové konferenci, kterou svolal na čtvrteční poledne. Předseda vlády se ještě před polednem setkal s Čunkem a dalším vicepremiérem Martinem Bursíkem (SZ), o obsahu schůzky však neinformoval.

Premiér se tak zřejmě snaží vyvolat tlak na Čunka, aby odešel sám a neprotahoval situaci až do jednání celostátního výboru lidovců, který je svolán na počátek příštího týdne.

Podle informací Práva Topolánek dokonce v noci ze středy na čtvrtek hovořil s Čunkem a naznačil, že pokud šéf lidovců neodejde z funkce sám, premiér jej již ve čtvrtek odvolá. Deníku Právo informaci o nočním premiérově ultimátu potvrdili dva vysocí představitelé ODS.

Čunek: Není to o tom, co chci já

Vicepremiér Jiří Čunek ve čtvrtek dopoledne svou rezignaci nevyvrátil ani nepotvrdil. "Není to o tom, co chce nebo nechce Jiří Čunek. Je to o tom, co je dobré udělat s ohledem na KDU-ČSL a koalici," řekl Čunek na dotaz Práva a ČT, zda na své funkce rezignuje.

K výzvě na odstoupení, kterou Čunkovi ve středu adresovali lidovečtí senátoři šéf KDU-ČSL řekl, že je to názor, který respektuje a bere jej v potaz, nicméně že rozhoduje celá strana.

"Pravdou je, že ten tlak na ně (lidovecké senátory) je veliký. Senátorský klub samozřejmě není orgánem strany, který by to určoval. Ale faktem je, že jejich hlas je pro mě také důležitý," uvedl.

Klaus: Něco se stát musí

Na další vlnu pochybností o majetkových poměrech šéfa lidovců ve čtvrtek ráno zareagoval také prezident Václav Klaus. Novinářům řekl, že on sám jako prezident není na tahu, nicméně premiér Topolánek, Čunek sám a lidová strana musí nastalou situaci řešit.

"Něco se stát musí. Tyto tři subjekty musí reagovat, protože je to jejich povinností před celou veřejností," řekl Klaus.

Čunka už k rezignaci vyzvali senátoři

Senátorský klub KDU-ČSL vyzval Čunka k rezignaci na vládní funkce i funkci předsedy strany již ve středu večer. Čunek, který čelí podezření ze zneužívání sociálních dávek, připustil, že bude-li si to KDU-ČSL přát, odejde z vlády.

Vicepremiér ve středu přiznal, že bral v 90. letech sociální dávky, přestože měl na účtech milióny. Peníze mu však byly svěřeny a nemohl s nimi disponovat.

Anketa

Myslíte si, že by měl Jiří Čunek okamžitě sám vládu opustit?
Ano
91,7 %
Ne
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13590 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek dal Čunkovi nůž na krk

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se tvrdě opřel do šéfa lidovců a vicepremiéra Jiřího Čunka. Ve středu dopoledne ve Sněmovně prohlásil, že pokud poslední...

Výběr článků

Načítám