Hlavní obsah

To víte, ministři toho mají hodně, hájil Mládek bídnou docházku na interpelacích

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během středeční schůze vlády promlouval k ministrům, aby chodili do Sněmovny na interpelace. Účast některých je totiž dost bídná. Při příchodu na jednání kabinetu se ministři, kteří jsou podle ústavy odpovědní Sněmovně, obhajovali například tím, že toho musí stihnout hodně najednou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Ministr je bohužel někdy na roztrhání a musíte být na jiných akcích, kde také požadují účast ministra,“ prohlásil například šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten je v žebříčku špatné docházky na třetím místě. Z 31 dotazů poslanců byl přítomen pouze na deseti.

Němeček vzápětí dodal, že interpelace ale považuje za důležité, a jakmile to půjde, chodit na ně bude. „Hodlám se účastnit maximálně, jak mi to čas dovolí,“ sliboval.

Podobně se „omlouval“ i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který z 24 interpelací odpověděl na polovinu. „Budu se snažit na interpelace chodit, ale to víte, u ministrů je to těžké, musí toho stihnout hodně najednou,“ řekl.

Podotkl ale, že jeho docházka ve Sněmovně je mnohem lepší v jiné dny. „Záleží na tom, jaké kritérium použijete. Dosud jsem si myslel, že nejdůležitější kritérium je účast na hlasování – podotýkám, že tady mám ze členů vlády jednu z nejlepších,“ pochválil se Mládek.

„To znamená, že musíte být v parlamentu především ve středu a v pátek (kdy probíhají třetí čtení). Když uděláte jiné kritérium, že tam musíte být ve čtvrtek, tak se vám porouchá to kritérium účasti na hlasování,“ vysvětloval. Být ve Sněmovně během schvalování zákonů je podle něj důležitější než interpelace.

Někteří poslanci na interpelace nechodí

Šéf resortu dopravy Dan Ťok (ANO), který docházku na interpelacích plní na osmdesát procent, řekl, že čas si udělat jde. Je podle něj pouze otázkou, jak velkou tomu člověk dává váhu. „Čas na interpelace si dělám, dopravní témata zajímají spoustu lidí,“ uvedl.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou.

Zároveň ale připomněl, že interpelace některé poslance vůbec nezajímají. „Znám i poslance, kteří sami říkají, že na interpelace nechodí,“ dodal Ťok.

Vede Babiš s Chovancem

Podle statistiky Úřadu vlády má nejslabší docházku na interpelacích ministr financí Andrej Babiš s 32 procenty. Pouze o procento lépe je na tom šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Já jsem se z interpelací omlouval – jednou jedinkrát to byl důvod zdravotní, ostatní byly pracovní cesty. Je problém skloubit práci ministra vnitra například ve čtvrtek, kdy jsou rady v Lucemburku nebo Bruselu a zároveň jsou interpelace,” řekl Chovanec. Poslance se prý snaží informovat písemně.

Dosud jsem si myslel, že nejdůležitější kritérium je účast na hlasování
Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu

Babiš už dříve ČTK sdělil, že na interpelace odpovídá písemně. Zdůvodnil to tím, že „interpelace někteří opoziční poslanci využívají k osobním útokům, interpelace opakují, i když dostali odpověď, a tím se (interpelace) občas mění na buzerace”.

Nejlepší účast má ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) s 96procentní docházkou.

Je co zlepšovat, míní Sobotka

Na neúčast ministrů ve Sněmovně si stěžuje opozice. Interpelace už se totiž několikrát kvůli bídné docházce nekonaly. [celá zpráva]

„Účast na interpelacích v Poslanecké sněmovně je běžnou součástí povinností každého člena vlády. Když se podíváte na statistiku, kterou jsem nechal za uplynulé dva roky zpracovat, určitě je co zlepšit. Ministři by si měli upravit svůj program tak, aby byli na interpelacích častěji,” sdělil Novinkám premiér Sobotka.

Anketa

Měli by se ministři důsledně účastnit sněmovních interpelací?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 468 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám