Hlavní obsah

TOP 09 nechce SPD ve vedení Sněmovny

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

TOP 09 na své první schůzi nového poslaneckého klubu zvolila vedení. Předsedou 14 poslanců a zároveň novým místopředsedou strany bude Jan Jakob. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová mimo jiné uvedla, že je proti tomu, aby SPD, kterou označila za extremistickou, získala nějaký post ve vedení Poslanecké sněmovny.

Tisková konference TOP 09Video: Novinky

 
Článek

„Nikdy jsme nepodporovali ve vedení Sněmovny do žádné funkce extremistu. Ministerstvo vnitra SPD zařazuje mezi extremistické subjekty v České republice. TOP 09 je stranou demokratickou, podporující demokracii, a nikoliv strany, které ji chtějí destruovat. Nemůžete tedy od nás očekávat, že v tomto volebním období bychom kdokoliv z nás volili zástupce této strany do nejužšího vedení Sněmovny, tedy do jedné z nejvyšších ústavních funkcí v této zemi,” prohlásila po první schůzi poslaneckého klubu TOP 09 její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Reagovala tak na novinářský dotaz, zda může potvrdit, že se koalice Spolu chystá vyšachovat hnutí SPD z postu místopředsedy Sněmovny. Nyní, v končícím funkčním období, je jedním ze čtyř místopředsedů předseda SPD Tomio Okamura.

Bartoš: Babišovi věřit nejde. Co říká o jednání se Zemanem, neberu vážně

Parlamentní volby

Hnutí ANO by pak byla ochotna nabídnout post místopředsedy Poslanecké sněmovny. „Já bych považovala za logické a správné, aby v případě, že budou i z jejich strany respektovány výsledky voleb a uspořádání Sněmovny, jeden post místopředsedy straně poskytnout,” uvedla.

TOP 09 ve víkendových parlamentních volbách kandidovala v rámci uskupení SPOLU, jehož součástí jsou i ODS a lidovci. Koalice dostala od voličů největší počet hlasů, a stala se tak vítězem voleb. Strany Spolu již před volbami avizovaly, že vytvoří samostatné poslanecké kluby, nový klub TOP 09 má 14 poslanců, což je dvojnásobek oproti stávajícímu počtu.

„Nově zvoleným předsedou poslaneckého klubu, který je zároveň novým místopředsedou strany, je Jan Jakob,” představila také Pekarová šéfa poslaneckého klubu. Místopředsedy budou stávající poslankyně Helena Langšádlová a Michal Kučera, který již v minulosti ve Sněmovně zasedal. „Kdysi býval předsedou poslaneckého klubu,” dodala Pekarová Adamová.

ODS chce křeslo šéfa Sněmovny pro SPOLU

Volby

Koalice SPOLU bude jednat o sestavení vlády výlučně s další koalicí Pirátů a Starostů. Dohromady mají v dolní komoře většinu 108 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám