Hlavní obsah

Bartoš: Babišovi věřit nejde. Co říká o jednání se Zemanem, neberu vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nelze podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše věřit. Informace, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že ho pověří sestavením nové vlády, nepokládá za bernou minci. A vzhledem k tomu, že to hlava státu avizovala dopředu, není to podle něj ani žádná novinka.

Tisková konference PIRSTANVideo: Novinky

 
Článek

„To, co se děje ve fázi komunikace s Hradem u pana premiéra, který prohrál volby, bych nebral za bernou minci. Věřit Babišovi, co říká veřejně, nelze,“ řekl novinářům po jednání koaliční rady o povolebním postupu Bartoš.

„Prezident řekl, že Babiše pověří sestavením vlády už před tři čtvrtě rokem. Není to žádná novinka,“ doplnil.

Babiš: Prezident mi potvrdil, že mě pověří sestavením vlády

Domácí

Končící premiér Babiš v úterý totiž uvedl, že mu během nedělního setkání Zeman sdělil, že jej pověří sestavením vlády. Od neděle je nicméně Zeman hospitalizovaný a Hrad o jeho stavu i schůzce s premiérem mlčí.

Bude Zeman respektovat většinu?

Ani šéf hnutí STAN Vít Rakušan si z Babišových slov nedělá těžkou hlavu. V úterý to okomentoval tak, že informace o pověření jsou rozporuplné. Ještě dopoledne totiž Jaroslav Faltýnek (ANO) uvedl, že ANO skončí v opozici. Končící šéfka státní kasy dokonce řekla, že by nová vláda mohla být do Vánoc.

„Doufáme, že prezident bude respektovat, že existuje ve Sněmovně většina,“ uvedl Rakušan. Podle něj čeká vládu spousta úkolů, které je potřeba řešit.

Faltýnek: Umíme počítat, ANO jde do opozice

Parlamentní volby

Po volbách do Sněmovny se předpokládá, že koalice PirSTAN se bude podílet na nové vládě. Partnerem by jí měla být vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Dohromady mají v dolní komoře většinu 108 hlasů.

Pro Piráty nicméně skončily volby fiaskem. Voliči totiž na kandidátkách kroužkovali jejich partnera – hnutí STAN, a tak v dolní komoře budou mít pouze čtyři zástupce.

Piráti na fóru hlasují o odvolání Bartoše. Teď jsme koulí u nohy STAN, tvrdí někteří

Parlamentní volby

Zbylé strany tak budou mít většinu i bez jejich podpory, mohli by tak teoreticky být i v opozici. Proti angažmá ve vládě dokonce již vystupují někteří členové. Bartoš ale chce o účasti v novém kabinetu jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám