Hlavní obsah

ODS chce křeslo šéfa Sněmovny pro SPOLU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ODS bude žádat funkci předsedy Sněmovny pro koalici SPOLU, řekl to v úterý Zbyněk Stanjura, který byl opět zvolen do čela poslaneckého klubu ODS. První místopředsedkyní se stala Jana Černochová, místopředsedy Jan Skopeček, Jan Bauer, Marek Benda a Ivan Adamec.

Tisková konference ODSVideo: psp.cz

 
Článek

„Pokud bude probíhat hladce předání moci, tak budeme respektovat poměrné zastoupení stran ve Sněmovně, pokud bude někdo zkoušet sestavit vládu, která bude mít nulovou šanci získat důvěru, tak to nepůjde hladce,” uvedl Stanjura.

ANO podle něj může získat funkci místopředsedy Sněmovny. „Nemá platit, že vítěz bere vše. Považovali bychom toto za chybu. Chceme se chovat slušně, nechceme se chovat jako ANO,” dodal Stanjura.

Novou šéfkou Sněmovny se má stát Pekarová Adamová

Volby

Zda bude mít v předsednictvu Sněmovny místo i SPD, záleží podle Stanjury na dohodách. „Mohou (tam) být i nemusí, záleží na tom, kolik funkcionářů bude, nemyslím, že by se měl zvyšovat počet místopředsedů, ale také se může snížit,” uvedl Stanjura.

Stanjura v čele klubu

Vedení klubu ODS se pak příliš nezmění. „Gratuluji Zbyňku Stanjurovi ke zvolení předsedou poslaneckého klubu ODS a Janě Černochové ke zvolení první místopředsedkyní klubu,” napsal na Twitter Fiala.

První místopředseda ODS Stanjura vede klub od listopadu 2013. Spekuluje se však o něm ještě jako o možném novém ministru financí.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyhrála letošní volby do Sněmovny. Očekává se, že Fiala se stane premiérem. Hnutí ANO, které je v končící vládě premiéra Andreje Babiše, půjde tak zřejmě do opozice.

Poslance ANO povede Schillerová, vystřídá Faltýnka

Parlamentní volby

Klub ODS bude mít v nové Sněmovně 34 členů, dosud jich měl 25. Koalice SPOLU má pak dohromady 71 poslanců, o jednoho méně než hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám