Hlavní obsah

Kauza s ricinem byla smyšlená, Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády. Ti jsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) autory smyšleného dopisu, kde se psalo o plánovaném útoku ricinem proti českým politikům. Cíli měli být pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) i starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS).

TK premiéra Andreje Babiše a ministra zahraničních věcí Tomáše PetříčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Z důkazů Bezpečnostní informační služby jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

Následně dodal, že tak zkomplikovali vztahy mezi oběma zeměmi. „Máme zájem na dobrých vztazích se všemi zeměmi, ale jsme svrchovaný stát a takovéto akce na našem území nejsou přijatelné,“ doplnil Babiš.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že se česká strana snažila celou věc řešit diplomatickou cestou, ale bez úspěchu, a že k vyhoštění zástupců cizí země přistupuje Česko jen velmi zřídka.

Česko začne s Ruskem opatrně vyjednávat

Domácí

„Ministerstvo zahraničí mělo snahu vyřešit tuto nepříjemnou situaci diskrétně a diplomatickou cestou. To nakonec nebylo možné. Přístup ruské federace nám nedává jinou možnost než vyhoštění diplomatických zástupců,“ doplnil ho Petříček.

„Ruská ambasáda v reakci označila vyhoštění za „vykonstruovanou provokaci“. „Tento nepřátelský krok, jenž od počátku byl založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly a to ne naší vinou,“ uvedlo velvyslanectví.

Šéf NATO podpořil Hřiba a Koláře ve sporu s Ruskem

Domácí

Informaci o tom, že na české území přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin, přinesl koncem dubna Týdeník Respekt.

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Domácí

České bezpečnostní složky podle Respektu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro primátora Prahy Zdeňka Hřiba, starostu Řeporyj Pavla Novotného i starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, kteří kvůli tomu jsou dosud pod policejní ochranou.

Ti dlouhodobě některé kroky Ruska v zahraniční politice kritizují. Vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily poté, co starosta Kolář rozhodl přesunout sochu maršála Koněva z náměstí v Bubenči. Rusům vadí i primátor Hřib, a to mimo jiné kvůli přejmenování náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám