Hlavní obsah

Hamáček obhajoval davy v hobbymarketech: Nahrnuly by se nám do parků

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Otevření hobbymarketů před Velikonocemi bylo podle Jana Hamáčka (ČSSD) přijatelnou cenou za to, že lidé zůstali doma na svých zahrádkách a nešli do parků. Prohlásil to po úterním jednání vedení Ústředního krizového štábu.

TK po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

Právě otevřené hobbymarkety, zahradnictví a stavebniny vzali Češi přes svátky útokem. Vláda i epidemiologové ale i tak očekávají nárůst počtu nakažených, ten by se měl projevit nejdříve za týden.

„Nikdo už dnes neví, co by se stalo, kdybychom hobbymarkety nechali zavřené a dvakrát tolik lidí by se nám nahrnulo do parků. To, že čísla po Velikonocích budou horší, všichni víme. Čtyři dny krásného počasí jsou rizikový faktor,“ prohlásil v úterý Hamáček.

On sám je otevřít nechtěl, ale souhlasil při zvážení všech dalších rizik.

Jak se šíří koronavirus v supermarketu? Přeskakuje přes nákupní uličky

Koronavirus

„Souhlasil jsem s tím, protože jeden argument byl, že pokud jim neumožním strávit čtyři dny na zahrádce, tak riziko, že se nám nahrnou do parků a lesů, bude vyšší. Přišlo mi, že tato cena se za to dá zaplatit,“ doplnil.

Policisté nemohou měřit každý metr

Obecně je podle něj nutné, aby cyklisté, běžci i lidé procházející se po parku především používali selský rozum. „Není možné to vše neustále měnit a nemusíme na vše psát nařízení a policisté běhat s pásmem po lese,“ reagoval na nejasnosti v nošení roušek pro cyklisty a doporučení, aby od sebe lidé udržovali předepsané dvoumetrové odstupy.

Policejní prezident Jan Švejdar po jednání doplnil, že policie za svátky udělala 53 500 kontrol a zaznamenala 3700 přestupků. Jednalo se například o nenošení roušek při sportování nebo popíjení alkoholu.

Tyto přestupky nevybočují ze standardů, ale bylo jich až o 100 procent víc,“ doplnil Švejdar.

Hamáček: Předčasnou euforii bych trochu brzdil

Koronavirus

Jako šéf krizového štábu zatím není pro další rychlá zmírňování opatření. O nich se budou ministři bavit odpoledne na vládě. Po jednání by vláda měla představit plán na rozvolňování opatření, který by měl proběhnout nejméně ve třech vlnách postupně s týdenními rozestupy.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by k otevření většiny obchodů mělo dojít během května.

Havlíček: V květnu by se mohlo otevřít skoro všechno

Koronavirus

S velkou pravděpodobností se ale do konce června neotevřou školy pro všechny žáky. Během velikonočních svátků to oznámili nezávisle na sobě jak pražská hygienička Jarmila Rážová, tak i náměstek zdravotnictví a šéf týmu COVID-19 Roman Prymula.

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám