Hlavní obsah

Policie se bude na Babišově turné sama kontrolovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po sérii excesů a nepřiměřených zákroků proti občanům na politických mítincích hnutí ANO budou na podobných akcích na počínání policistů dohlížet jejich kolegové z odboru vnitřní kontroly. Primárně by také měli zasahovat uniformovaní policisté. V pondělí to po setkání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

TK ministra vnitra Víta RakušanaVideo: ČTK

 
Článek

„Na každém shromáždění budeme mít dokumentační skupinu, bude tam i někdo z odboru vnitřní kontroly,“ uvedl Vondrášek.

„My se musíme nejen mediálně, ale i u soudu, dost často bránit různým nařčením. A pakliže nemáme zadokumentovaný celý děj a z toho děje je vytržená jedna vteřina, tak se nám brání velmi špatně, a stejně tak se špatně prokazuje veřejnosti, že v tom konkrétním případě ta policie zakročila, jak má,“ vysvětlil.

Kritizované zásahy se odehrály minulý týden ve středu a ve čtvrtek a na obou byli přítomni policisté v civilu, kteří jsou zařazeni jako kriminalisté. Ve středu zasahovali proti ženě v Českém Krumlově, která tam dávala křikem najevo nelibost a přitom do ní strkal nějaký muž. Po chvíli mu dala facku. Skončila s pouty na rukou, protože šlo o policistu v civilu. Byla odvedena do auta a pak na služebnu. Policie incident řeší jako přestupek.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

Ve čtvrtek v Borovanech na Českobudějovicku policisté v civilu zaklekli školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou, přestože na ně volala, že chlapec je autista.

Na tomto mítinku však upoutal pozornost také policista, který měl nasazenou kšiltovku hnutí ANO, nebo muži v civilu, kteří byli viditelně ozbrojeni. Pravděpodobně šlo o ochranku Andreje Babiše. Viditelně však mohou zbraně nosit pouze policisté. Policejní prezident Martin Vondrášek na svém pátečním vystoupení odsoudil chování policisty v čepici. Konstatoval také, že viditelné nošení zbraně je přestupek.

Ministr vnitra Vít Rakušan má za to, že by primárně měli na politických akcích v případě potřeby zasahovat uniformovaní policisté. Vondrášek to následně potvrdil, avšak s výjimkou.

„Shodli jsme na tom, že na takovýchto akcích má být standardem nasazení antikonfliktního týmu. Pokud zákrok nesnese odkladu, tak musí zakročit každý policista, je jedno jestli v uniformě, nebo ne. Ale ve všech ostatních případech je takticky správné, aby zakročili uniformovaní policisté, aby občané měli jistotu, že ten člověk, který je k něčemu vyzývá, je skutečně policista,“ řekl Vondrášek.

Zbraň se má nosit skrytě, řekl Vondrášek o muži z mítinku, který měl pistoli za opaskem

Krimi

Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili. Události označil za znepokojující. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová následně potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala.

Rakušan také uvedl, že právo shromažďovat se a svobodně vyjádřit svůj názor vychází z Ústavy. V současné době, kdy politické kampaně a soupeření běží naplno před blížícími se volbami, je nutné počítat s emočně vyhrocenými akcemi, avšak ohradil se proti určitému nálepkování politických oponentů a voličů druhého tábora, jak to učinil expremiér Andrej Babiš (ANO).

„Vnímám, že každá politický síla v této zemi má právo vyjádřit svůj názor, pokud z pódia nezaznívají věci, které porušují zákon. Na druhou stranu si myslím, že je extrémně nebezpečné a extrémně budivé atmosféru vyhrocení nazývat své oponenty slovy jako „fašisté a nacisté“. Máme záznamy, že k tomu na mítincích této politické síly docházelo, a to i z úst bývalého premiéra. To je věc, která v pořádku určitě není, a všichni si přejeme, aby ta atmosféra probíhala bez nějakého násilí,“ neodpustil si pokárání ministr vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám