Hlavní obsah

Zbraň se má nosit skrytě, řekl Vondrášek o muži z mítinku, který měl pistoli za opaskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Dva nevybíravé zásahy na politických mítincích Andreje Babiše (ANO) rozbouřily diskuzi nad pravomocemi a chováním policistů. Vedení policie v čele s policejním prezidentem Martinem Vondráškem v pátek okomentovalo například zbraň u civilní osoby na mítinku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Vondrášek

Článek

Vondrášek okomentoval nošení zbraně, které bylo zaznamenáno na jednom z mítinků. Zbraň měla viditelně za opaskem civilní osoba, zřejmě ochranka Andrej Babiše. „Pokud se nemýlím, tak v zákoně je uvedeno, že zbraň se má nosit skrytě. Je to minimálně na oznámení o přestupku, ale tuto fotografii jsem neviděl,“ sdělil Vondrášek.

Novinky se zajímaly také o to, jestli ochranka Babiše neinstruovala policii na mítinku. „Je standardní, že se sejde velitel opatření se svolavatelem a řeknou si, jaké má povolení, zábor a podobně. Vyplácí se to si to domluvit. Já ale odmítám jakékoliv úkolování policie ze strany svolavatele,“ konstatoval policejní prezident.

Policistu s Babišovou kšiltovkou čeká kárné řízení, slouží dál

Krimi

K přítomnosti policistů v civilu na mítinku mluvčí policie jihočeského kraje Štěpánka Schwarzová uvedla, že policisté byli zařazení u Služby kriminální policie a vyšetřování z místně příslušných územních odborů Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Na otázku, proč policie v rámci udržení bezpečnosti shromáždění nerozpustí, Vondrášek odpověděl citací zákona. „Shromáždění se oznamuje úřadu, který ho může zakázat, nebo upravit podmínky. Když ty podmínky nastanou během shromáždění, tak ten úřad je postaven na roveň policii a může ho rozpustit,“ řekl policejní prezident s tím, že svolavatel má právo na to, aby byl na shromáždění slyšet. Podle něj je policie na tenkém ledě, kdy má shromáždění rozpustit.

Rozruch vzbudil také policista z Borovan, který je potetovaný. Novinky se proto zeptaly představitelů policie, zda je to v pořádku.

„Policista nesmí mít při výkonu služby tetování na hlavě. Viditelné tetování v oblasti krku musí policista při výkonu služby zakrýt (např. páskou v tělové barvě). Policista nesmí mít tetování, které je vulgární nebo které svým významem směřuje k propagaci či projevu sympatie k hnutí potlačujícímu práva a svobody člověka. Policejní prezident může rozhodnout o přísnějších pravidlech pro určité útvary a organizační články policie nebo činnosti,“ řekla Schwarzová.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

Policie je kvůli dvěma zásahům na mítincích poslance Andreje Babiše pod palbou kritiky. Ve středu zasahovala proti ženě v Českém Krumlově, která tam dávala křikem nelibost, a přitom do ní strkal nějaký muž. Po chvíli mu dala facku, skončila na zemi s pouty na rukou, protože šlo o policistu v civilu. Byla odvedena do auta a pak na služebnu. Policie incident řeší jako přestupek.

Ve čtvrtek v Borovanech na Českobudějovicku policisté v civilu zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou, přestože na ně volala, že chlapec je autista. Tento případ prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám