Hlavní obsah

Thermal se připravuje na otevření

Právo, Rudolf Voleman

Lázeňský hotel Thermal v Karlových Varech, který provozuje stát, se po dokončení části rekonstrukčních prací částečně otevře veřejnosti s největší pravděpodobností již v pátek 25. června. Ve stejném termínu totiž na náplavce hotelu u řeky Teplé zahajuje prvním programem Karlovarské kulturní léto.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Práce na bazénovém komplexu hotelu Thermal

Článek

„Do té doby bude sejmuto lešení a také jeřáb. Bazén bude mít svoji novou obálku a hotel Thermal opět svoji původní hnědou barvu, včetně rozsvíceného loga na hotelové věži, které již nebude modré jako dosud,“ prozradil ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák.

Restaurována budou rovněž umělecká sochařská díla z dílny Vlastimila Květenského a Miloslava Chlupáče, která zdobí areál bazénového hotelového komplexu. „Děláme vše pro to, abychom do mezinárodního filmového festivalu na konci srpna zvládli co největší objem prací,“ zdůraznil ředitel.

Slavný hotel Pupp se opět otevírá

Domácí

Práce v současné době probíhají ve čtyřech etapách. Jednou z nich je bazén, druhá část se týká hotelové věže a zahájena byla také výměna skel v podnoži hotelu, tedy na obou sálech a recepci. probíhá rovněž čištění hotelového pláště, tedy panelů.

„Na bazénu probíhá příprava filtrací, nerezové kontury bazénu už se rýsují, jak vřídelního, tak běžného. V příštích týdnech začne instalace nových oken, vyměňuje se celá obálka bazénového centra, probíhají nátěry kovových konstrukcí,“ popsal ředitel. „Ošetřují se problematické body, jako jsou zatékání, statické poruchy, případně obnažení konstrukčních částí železobetonu, kde je vymrzlý, takže je tam třeba provést sanace,“ pokračoval Novák s tím, že v podzemí se chystají retenční nádrže na vřídelní i běžnou vodu pro bazény.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hotel Thermal před rekonstrukcí

Postupu prací nepřálo od začátku roku počasí. „Nejdříve v únoru kvůli silným mrazům nebylo možné svařovat poškozené kovové konstrukce. Ale hlavně nás zbrzdil technický stav 45 let starých konstrukcí. Na některých místech se musely kompletně vyměňovat římsy a také balk ony. To byl velký zásah do časového harmonogramu postupu stavby,“ konstatoval ředitel státního hotelu, podle kterého probíhají rovněž práce na spojovacím krčku do bazénu a také vstup do bazénu z parkoviště nad ním.

Žena objevila v koupelně hotelu ve Varech minikameru. Pracovníkovi hrozí dva roky

Krimi

Prostavěno je zatím zhruba 350 milionů korun. Hotelu se podařilo práce díky situaci na trhu vysoutěžit za nižší ceny, ale na druhou stranu se náklady zvýšily kvůli vícepracím na ocelových konstrukcích a vzhledu betonových částí.

„Zatím stále však platí náš pracovní rozpočet, který byl zhruba 580 milionů korun,“ poznamenal Novák. Prostavěnost na bazénové části rekonstrukce Thermalu je v současné době na úrovni zhruba padesáti milionů. „Je to zhruba třetina celkových předpokládaných nákladů na obnovu bazénu,“ uzavřel ředitel hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám