Hlavní obsah

Testy nakoupené do škol mají jít do firem

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva miliony testů, které stát zatím nakoupil pro samotestování žáků ve školách, budou moci pro testování zaměstnanců pravděpodobně použít firmy. Počítá s tím ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O návrhu bude odpoledne rozhodovat vláda.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jsme pro prvních 14 dnů připraveni pustit 1,8 milionu testů, které koupil stát,“ přiblížil plán Havlíček. Stát podle něj bude testy prodávat za nákupní cenu, tedy přibližně 65 korun. Jedná se o testy od společnosti Lepu Medical Technology, kde se vzorky odebírají z přední části nosu v hloubce do dvou centimetrů.

Aby se zamezilo tomu, že by si jedna firma koupila za tuto cenu zásoby na několik měsíců, bude si každá společnost moci objednat podle počtu zaměstnanců. „Každá firma si bude moci koupit testy na týden,“ vysvětlil Havlíček.

Už se na to nemůžou jen dívat. Bavorsko a Sasko nabízejí Česku testy, vakcíny i lůžka

Evropa

Ve spolupráci s ministerstvem vnitra se budou testy distribuovat do krajů, kde si je budou firmy nakupovat. „Tento týden pustíme 900 tisíc testů, příští týden dalších 900 tisíc,“ dodal Havlíček. Kam přesně se budou v krajích testy distribuovat, se bude také ještě řešit.

Kromě toho, že se využijí testy ze státních zdrojů, je už podle Havlíčka na trhu určité množství dostupné. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) v neděli Právu sdělila, že celkem ve skladech leží pět milionů testovacích sad.

Jsme oběťmi nebývalého experimentu na lidech ze strany Babiše a Blatného, tvrdí šéf lékařské komory Kubek

Domácí

Firmy rovněž nadále mohou využívat antigenního testování s asistencí zdravotníka nebo posílat zaměstnance na testy do zdravotních středisek. Tyto testy lze provádět jednou za tři dny s úhradou ze zdravotního pojištění.

Povinně už od středy?

Původně se počítalo s tím, že se povinné samotestování ve velkých firmách s více než 250 zaměstnanci fakticky rozjede od příštího týdne a za další týden se připojí střední firmy od 50 zaměstnanců. Vše by se ale mohlo uspíšit, protože Havlíček také vládě navrhne spustit program už od středy. „Máme to předjednané s ČSSD,“ prohlásil.

Stát bude dávat firmám kompenzaci 60 korun za test, pokud bude test dražší, budou si firmy dávat zbytek do nákladů. Stejně tak si budou moci dát do nákladů i testy, které by dělaly nad rámec jednoho testu s příspěvkem na zaměstnance týdně.

Díky darovaným saským vakcínám se zapojí do očkování i praktičtí lékaři

Koronavirus

Cena testů se podle Havlíčka pohybuje od 50 do 200 korun, obvyklá je mezi 80 až 100 Kč.

O tom, že by stát tlačil na snížení cen, například odpuštěním DPH, jako je tomu u respirátorů, teď vláda neuvažuje. „Zatím se k tomu nechystáme. Konkurence je poměrně slušná,“ uvedl Havlíček. Očekává, že konkurenční tlak na trhu povede k tomu, že se během krátké doby testy zlevní.

Reklama

Výběr článků

Načítám