Hlavní obsah

Tak ještě jednou. Vláda znovu předloží poslancům protikuřácký zákon

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Zástupci ČSSD, lidovců i hnutí ANO se po páteční ranní schůzce tvářili, jako by se snad ani žádná krize v koalici nekonala. Před novináře po jednání předstoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a místopředsedou lidovců Marianem Jurečkou a společně oznámili, že vláda v pondělí schválí nový protikuřácký zákon.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed), ministr zemědělství Marian Jurečka (vlevo) a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) po mimořádném jednání koaliční rady.

Článek

„Dohodli jsme se, že ministr zdravotnictví (Svatopluk) Němeček předloží v pondělí na jednání vlády protikuřácký zákon znovu. Vláda by ten návrh schválila a požádala o zkrácenou lhůtu projednání na půdě Poslanecké sněmovny. Je to důležitý zákon z pohledu ochrany zdraví,“ řekl Sobotka.

Rozpory v koalici, které vyvolalo právě hlasování o zákazu kouření, jsou podle lídrů stran urovnané. „Jsem rád, že jsme si racionálně sedli a řekli si, že to dotáhneme do konce. Koalice má smysl. Emoce jsme dokázali zchladit,“ prohlásil Jurečka.

Norma, kterou Němeček předloží, zohlední podle premiéra téměř všechny pozměňovací návrhy, které ve středu Sněmovna přijala. Nebude v něm pouze jeden - a to návrh Marka Bendy (ODS), aby mohly v restauracích vzniknout takzvané kuřárny. Právě kvůli němu celá krize vlastně vznikla.

Šestnáct členů hnutí ANO se totiž při závěrečném hlasování zdrželo a 15 bylo proti. Sněmovna poté vládní návrh smetla ze stolu – chybělo osm hlasů. Sociální demokraté i lidovci obvinili babišovce z porušení koaliční smlouvy.

Faltýnek: Udělal jsem chybu

Hnutí ANO však později vysvětlilo, že jejich poslanci byli proti, protože jim vadilo, že Sněmovna odsouhlasila vznik kuřáren. V pátek nicméně Faltýnek přiznal, že udělal chybu. „Byla to moje chyba, technicky jsem to nezvládl tak, abychom se byli schopni jako klub domluvit. Dnes jsme našli mechanismus, aby se tyto chyby neopakovaly,” uvedl.

„Dohodli jsme se, že pokud bude mít některá z koaličních stran problém před závěrečným hlasováním se schválením vládního zákona, tak by o tom měla informovat ostatní, aby nedošlo k tomu, k čemu došlo u protikuřáckého zákona,“ vysvětlil Sobotka.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Marek Benda.

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Je trochu paradoxem, že krizi na pátečním jednání nezažehnávali předsedové dvou koaličních stran. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je totiž na návštěvě Uherského Hradiště, předseda lidovců Pavel Bělobrádek jel pracovně do Bruselu. To se stalo terčem opozice. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám