Hlavní obsah

Svoboda není samozřejmost, musí se o ni bojovat, poděkoval Zeman veteránům

Prezident Miloš Zeman, který se v pátek zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii, před odletem do Francie poděkoval veteránům 2. světové války. Zdůraznil rovněž význam svobody a připomněl, že je nezbytné o ni bojovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman odletěl do Francie na oslavy výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

Článek

"Svoboda není něčím, co máme dáno navěky. Za svobodu se musí trvale bojovat," řekl Zeman na kbelském letišti. Kromě skupiny veteránů ho do Francie doprovází předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

V Normandii se znovu odehrály události Dne DVideo: Novinky/Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vzpomínkové akce na spojenecké vylodění v roce 1944 se kromě Zemana zúčastní nejvyšší představitelé USA, Ruska, Británie, Francie, Německa, Slovenska, Itálie a desítky dalších zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z invaze spojenců v Normandii 6. června 1944Video: Reuters

Oslavy zahájí dopoledne francouzský prezident François Hollande u pomníku ve městě Caen, kde se poprvé oficiálně uctí památka 20 000 civilistů, kteří za bitvy o Normandii přišli o život.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s monackým knížetem Albertem II. na oslavách vylodění

Hlavní ceremonie se uskuteční na pláži u obce Ouistreham, na níž jsou připraveny tribuny pro 9000 pozvaných hostů. Kromě francouzských a zahraničních představitelů se očekává na 1000 válečných veteránů, kterým je většinou více než 90 let; pro mnohé z nich to patrně bude poslední účast na kulatém výročí vylodění, které je považováno za jeden ze zlomových okamžiků druhé světové války.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman odletěl do Normandie na oslavy výročí vylodění spojeneckých vojsk za II.sv. války. Na snímku veteráni II.sv. války nastupují do letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám