Hlavní obsah

Svatomartinská vína o tři dny dříve

Právo, Miroslav Homola

Další pravidlo vzalo za své. Svatý Martin, který je oficiální značkou mladých, takzvaných svatomartinských vín, přijede do Brna na bílém koni přesně v den svého svátku v pondělí 11. listopadu v jedenáct hodin. Zúčastní se tu největšího slavnostního odzátkování prvních svatomartinských vín, lahve s tímto mokem ale mohou být letos v prodeji výjimečně už o tři dny dříve, tedy od pátku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bude to poprvé od roku 2005, kdy se označení svatomartinské zavedlo. Přiznám se, že osobně se mně to moc nelíbí, jsem spíše tradicionalista, ale síla trhu a především tlak gastro průmyslu byl hodně velký, a kdybychom striktně trvali až na pondělním zahájení prodeje mladých vín s touto známkou, byli bychom sami proti sobě a poškodili tak vinaře,“ řekl Právu ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Svatomartinského se podle něj velmi rychle po jeho vzniku ujala právě gastronomie a víno výrazně pomohlo s nyní již tradičními bakchanáliemi spojenými s jeho popíjením k pečeným husám.

Žně pro restaurace

„Stal se z toho doslova největší gastronomický svátek roku. Větší než kdysi tradiční zabijačky, větší než zvěřinové a jiné podobné hody a pro restaurace jsou to žně po dobu dvou víkendů, které se konají vždy právě na svatého Martina a následující víkend poté. Akce by se uskutečnily tak jako tak, a kdybychom trvali na pondělí jedenáctého, byly by prostě bez mladých vín se svatým Martinem v logu, což by byla velká škoda,“ doplnil Machovec.

„Je to rozumné řešení, pondělí je pro zahájení prodeje letos nevýhodné, i když se na slávu v den svátku svatého Martina těšíme,“ hodnotí krok ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Sklizeň je v současné době v plném proudu, řada vinařů sklízí hrozny kombajny, hrozny pro vinařské speciály se však i nadále vybírají ručně. Tak je tomu například i při sběru hroznů pro kvevri či autentická vína.

„Do nádob, kde hrozny zrají, se nemohou dostat žádné plesnivé či jinak poškozené bobulky, to by naše práce přišla vniveč,“ vysvětluje jeden z důvodů vinař Tomáš Vican.

Zatímco loni byla úroda mimořádně bohatá, letos i ti největší optimisté odhadují sklizeň o dvacet či třicet procent nižší. „První sklizené vinice ukazují, že je stejná nebo mírně menší úroda, než byly odhady z letních měsíců. Bude to přibližně o 20 a někde i o 25 procent méně než v minulém roce. Přesnější čísla ale budou až po sklizení prvních celých tratí,“ potvrzuje odhady ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Nižší výnosy jsou vzhledem k loňsku podle vinařů logické, neboť réva si potřebuje odpočinout, ovšem na horších výsledcích se zřejmě bohužel letos podepíšou i hraboši.

Reklama

Výběr článků

Načítám