Hlavní obsah

Superstřelnice už nabývá na obrysech

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdobná střelnice v Česku není a ani v Evropě jich moc nenajdete. Měla by vyrůst na minimálně třiceti hektarech u Dobřan na Plzeňsku a umožní pořádat třeba mistrovství světa v brokových disciplínách.

Foto: Provizorní vizualizace

Tak nějak by mohla vypadat tribuna dobřanské střelnice.

Článek

„Za pět let by mohla být hotová,“ sdělil Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), starosta šestitisícového města, na jehož pozemcích by měl areál s olympijskými parametry vyrůst. Z jedné strany jej ohraničuje výpadovka z Plzně do Klatov, ze druhé skládka na Vysoké provozovaná společností Marius Pedersen, což je pro celý projekt zásadní faktor.

Firma totiž chce podle starosty spustit linku na recyklaci stavebních sutí, přičemž zbytková frakce je využitelná jen pro zemní úpravy, například pro valy. A právě valy jsou nejzásadnějším prvkem plánovaného střeleckého komplexu.

„Přitom nám za to, že jejich materiál využijeme, budou ještě platit,“ podotkl Sobotka, který předpokládá, že se tak podaří postupně uhradit prakticky celou investici, která má podle velmi hrubých odhadů činit asi 150 milionů korun.

Tento projekt je unikátní a zaslouží si všeobecnou podporu
náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD)

Celkem bude zapotřebí kolem milionu kubíků. „Valy musí být deset až dvanáct metrů vysoké a budou jich stovky metrů,“ řekl Právu Bohumil Pokorný, náčelník střelnice v plzeňských Lobzích, který s dobřanskou radnicí spolupracuje jako konzultant. Na jejich stavbu – ta má odstartovat už příští rok – tak zřejmě přispějí i další subjekty, například ŘSD zeminou z nové čtyřproudové silnice, která se brzy začne stavět v sousedství Vysoké.

„Jádrem areálu bude olympijská broková střelnice pro skeet i trap,“ konstatoval Pokorný. V plánu je třeba i střelnice pro letní biatlon, a pokud se k záměru připojí také armáda, která vlastní navazující pozemek, bude možné vytvořit výjimečný koridor pro střelbu až na vzdálenost osmi set metrů. Počítá se s tribunou a s potřebným zázemím, už se ozval i investor, který by v této souvislosti chtěl v Dobřanech postavit hotel.

Memorandum

Ideu má podpořit memorandum o spolupráci mezi městem, Českým olympijským výborem a Plzeňským krajem. První dva subjekty ho již schválily, hejtmanství se zřejmě brzy připojí. „Tento projekt je unikátní a zaslouží si všeobecnou podporu,“ sdělil náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Olympijský vítěz ve střelbě a krajský zastupitel Jan Kůrka (SPD+SPO) zdůraznil, že areál bude mít mimořádně široké využití: „Od regionálních střelců, armády, policie, myslivců až po vrcholné soutěže. Navíc díky své poloze nemusí nikomu vadit.“

To ovšem není tak docela pravda. Dobřanská opozice memorandum nepodpořila a třeba její zastupitel Marek Sýkora (Sdružení nezávislých Dobřany) v místních listech upozornil mimo jiné na to, že myslivci ztratí třicet hektarů honitby. Záměr bude muset ještě projít posouzením vlivů na životní prostředí.

„Pokud by se ukázalo, že střelnice bude Dobřany jakkoliv obtěžovat, tak nevznikne,“ přislíbil Sobotka. S výstavbou samotných valů se však počítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám