Hlavní obsah

Sundejte obrazy Zemana, požádal náměstek hejtmana školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstraňte ze školních tříd portréty prezidenta Miloše Zemana. S touto prosbou se na ředitele škol v Olomouckém kraji obrátil náměstek hejtmana pro oblast školství Aleš Jakubec (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj). Jde o reakci na prezidentskou milost udělenou odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi i na Zemanovy dlouhodobě proruské postoje.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Jako radní Olomouckého kraje pro školství prosím ředitele škol v našem kraji, aby sundali obrazy Zemana. Už toho bylo opravdu moc. Proputinovská orientace a legalizace mafiánských praktik jsou už podle mě za hranou. Nechci, aby naše děti měly fotku tohoto zločince ve třídách před sebou,“ uvedl Jakubec na sociálních sítích.

Jakubec ve čtvrtek řekl, že jeho prosba se u ředitelů škol a učitelů setkala s pozitivní odezvou. „Zatím všichni oceňují, že to konečně někdo řekl. Většinou říkají, že už ve školách obrazy pana prezidenta dávno nemají,“ uvedl Jakubec. Někteří ředitelé škol, ve kterých portrét prezidenta Zemana dosud visel, jej po zveřejnění prosby podle Jakubce sundali.

Milošova mafie, plivnutí do ksichtu, totální šmejd, komentují politici Zemanovu milost

Domácí

Zákon školám podle Jakubce neukládá povinnost mít ve třídách pověšený portrét hlavy státu. „Je to zvyk, který tady postupně vznikl. Skutečně si myslím, že by nebylo špatné ho opustit,“ míní Jakubec. Ve třídách by podle něj mohl být pouze český znak nebo například portrét Jana Amose Komenského.

Zeman Baláka, který byl odsouzen k tříletému trestu, omilostnil v úterý. Prominul mu i peněžitý trest. Balák byl pravomocně odsouzen za ovlivnění veřejné zakázky  sanace svahů u přehrady Klíčava nacházející se v Lánské oboře.

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

Domácí

Milost a její zdůvodnění pobouřila nejen Jakubce, ale i část politiků a veřejnosti. Rozpaky neskrývají ani žalobci.

Anketa

Měl by ve školních třídách viset portrét prezidenta?
Ano
27,8 %
Ne
72,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15327 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám