Hlavní obsah

Studentky v Hradci Králové jsou kvůli indické mutaci v izolaci

Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty jsou v karanténě. V sobotu to oznámila mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové Veronika Krejčí. Případ byl nahlášen hradecké KHS v pátek 16. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí potvrdila slova ministra zdravotnictví Petra Arenbergera pro deník Právo, že indickou mutaci koronaviru přivezla zřejmě studentka, která se vrátila z Indie. Nemoc covid-19 u ní ale nepropukla, byla bez příznaků, nicméně nakazila svou spolubydlící, shodou okolností Indku, u níž se příznaky projevily.

Z vyjádření Arenbergera, ani ze slov mluvčí KHS přímo nevyplývá, zda studentka, jež do Indie cestovala v březnu a mutaci přivezla, je také Indka.

Mluvčí uvedla, že pro stoprocentní potvrzení tzv. indické mutace koronaviru se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, která vzorky zkoumá.

V Česku se potvrdila indická mutace

Domácí

„Stoprocentně to ještě potvrzené není. Sekvenace je zatím neúplná, ale ukazuje na indickou mutaci. Předpokládá se, že se to potvrdí,” řekla Veronika Krejčí.

Zatím není potvrzeno, jestli je indická mutace infekčnější nebo odolnější vůči vakcínám.

Dva v izolaci, tři v karanténě

„Jednalo se skutečně o indickou studentku, v rámci epidemiologického šetření byly zjištěny další čtyři rizikové kontakty,” uvedla mluvčí k nakažené osobě.

„Předpokládáme, že primárním zdrojem nákazy je jedna osoba z těchto kontaktů, která cestovala během března do Indie, po návratu neměla žádné příznaky a nakazila svou spolubydlící, u které se příznaky objevily,” doplnila s tím, pozitivita se následně potvrdila i u osoby, která byla v Indii.

„Další tři osoby měly negativní výsledek testu. Pozitivní jsou nyní stále v izolaci, rizikové kontakty v karanténě. Zdá se a věříme tomu, že k dalšímu šíření onemocnění v souvislosti s tímto případem nedošlo,” dodala.

Dva nakažení brazilskou mutací nikam necestovali

Domácí

Královéhradecký kraj spolu s Karlovarským krajem vykazuje v poslední době nejmenší zasažení epidemií v ČR. V Královéhradeckém kraji přibylo ke čtvrtku 22. dubna za sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel téměř 65 nakažených. Nižší šíření epidemie bylo jen v Karlovarském kraji, kde podle tohoto přepočtu činil nárůst 57 případů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám